Rituaaleista

Olen viime päivinä pohtinut paljon rituaalien merkitystä. Meillä kaikilla on arjessa

päivittäisiä rituaaleja, joita noudatamme, joskus ehkä jopa tiedostamattamme. Työni kautta näen ja koen, että monien tahti on niin kiireinen, etteivät he ehdi huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan.

Olen varma, että päänsärkyjen, uniongelmien, selkäsärkyjen jne kaltaiset fyysiset ongelmat vähenisivät, jos osaisimme ottaa tavaksemme muutaman minuutin päivässä rentoutumiseen ja pienen rituaalin toteuttamiseen. Omaa aikaa, valintoja oman hyvinvoinnin puolesta.

Miltä tuntuu, kun loma alkaa häämöttää taivaanrannassa? Vai onko loma kenties jo mennyt vai oletko parhaillaan? Kaipaisitko uutta suuntaa elämääsi? Tiedätkö lausahduksen: ”haluan elämän, josta en tarvitse lomaa!”

Muuttamalla yhtä asiaa vaikutat kokonaisuuteen. Kun ajattelet uudella tavalla, tunnet uudelle tavalla ja myös toimit uudella tavalla. Läsnäolo lisää hyvää oloa ja yhteyttä omaan ytimeen ja toiveisiin.

Suora polku näyttää pitkältä, koska mieli kertoo etäisyydestä ja hypnotisoi sinut todisteillaan. Kun uskot ajatukseen, tunnet sitä seuraavan uupumuksen, raskauden, stressin. Suora polku ei kuitenkaan ole pitkä, koska etäisyyttä ei ole – minne muualle olisit menossa paitsi sinne missä jo olet? Miten edes voisit mennä minnekään muualle? Suora polku tarkoittaa sen oivaltamista, että jokaisen matkan alku ja loppu on siinä, missä olet juuri nyt.

Kirjoita ja kohdista ajatukset ja energia

Ota aikaa itselle ja rauhoittumiseen. Mikä olisi se pieni hetki, ajatus tai tapa miten se tapahtuu? Kirjoita se ylös vaikka vain muutamalla sanalla, sellaisilla sanoilla, joilla olisi suuri vaikutus. Se voi olla esim. kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen. Kenties haluat sanoa itsellesi: ”Olen kiitollinen…ystävästä, kumppanista, lemmikkieläimestä, kodista, lapsista, työpaikasta, liikunnasta, ruuasta, läsnäolosta…”Mistä kaikesta? Se mihin kiinnität huomiosi se pääsee elämässäsi lisääntymään.

Toinen esimerkki rituaalista:

Aamurituaalin avulla voit aloittaa päiväsi virkeänä ja iloisella mielellä. Jää herättyäsi hetkeksi makuulle ja sano itsellesi, että edessä on ihana päivä. Ajattele jotain päivän tehtävistä ja näe itsesi tekemässä niitä suorittamatta ja nauttien. Kiitä maailmankaikkeuden elämänvoimaa elämän lahjasta ja siitä, että sinulla on mahdollisuus tehdä päivistäsi niin hyviä kuin suinkin mahdollista. Olet oman elämäsi arkkitehti!
Muistuta itseäsi päivän mittaan myönteisestä suhtautumisesta vastaantuleviin asioihin, myös tunteisiin. Myönteinen ajattelu ja suhtautuminen, vaikka se alussa tuntuisikin vaikealta, kantaa hedelmää ja vaikuttaa myönteisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Pienet viivästykset ja kömmähdykset eivät enää järkytä mielenrauhaasi, etkä reagoi niihin ärtyneesti saati muita ihmisiä tai olosuhteita syyttämällä.

Pidä kiinni omista rituaaleistasi myös matkalla ollessasi.

Yksi ihana rituaali voi olla myös kehotyöskentely. Pari shindovenytystä aamulla herätessä tai illalla ennen nukkumaanmenoa, tai säännöllinen kehohoidoissa käynti, lisäävät kokonaisvaltaista hyvinvoinnin kokemusta.

Toimiva kehoyhteys auttaa elämään moniulotteisemmin, vapaammin, luovemmin sekä luottavaisempana elämään. Neurofysiologiset tutkimukset korostavatkin kehon fysiologisen tilan ja psyykkisen mielentilan välisen dialogin merkitystä. Niiden mukaan keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden, jolloin tunteet ja ajatukset heijastuvat liikkumiseen ja kokemukseen kehosta vaikuttaen samalla yksilön toimintakykyyn.
Suru, ilo, pelko ja lukuisat muut tunteet näkyvät tahtomattakin kehossa. Ihmisen koko elämänhistoria näkyy hänen ajatuksissaan, tunteissaan, ruumiillisissa oireissaan ja käyttäytymisessään.

Tule siis tutustumaan kehoosi tai ylläpitämään jo syntynyttä suhdetta Shiatsuhoitoon tai Shindo-meridiaanivenyttelyyn.

This entry was posted in Itämainen diagnoosi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.