Hengityksestä voimaantumista

Kun mieli on kaaoksessa ja elämänhallinnan tunne katoaa, puhumme stressistä.  Psykologisesti stressi on juuri sitä! Mutta olennaista on myös kiinnittää huomio stressin fysiologisiin reaktioihin, kehollisiin kokemuksiimme. 

Tasapainoinen hengitys ilmentää kokonaisvaltaista kehon ja mielen tasapainoa. Hengitys virtaa, tuntuu mukavalta ja mielikuvamme ovat turvallisia. Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa huomaamme sen siitä, että asiat sujuvat toisten ihmisten kanssa, ymmärrämme toista ja tulemme ymmärretyksi. Myös hiljaa oleminen ei aiheuta stressiä, eikä taukoja ole tarvetta täyttää puhumisella. Meidän ei tarvitse suojata itseämme vaan voimme olla luottavaisessa suhteessa toiseen.

Erilaiset ulkoiset tai sisäiset tekijät voivat heilauttaa elimistömme ja hengityksemme epätasapainoon. Laukaiseva tekijä voi olla tiedostettu tai tiedostamaton ajatus, tunne, mielikuva, tuntemus, tai näiden yhdistelmä. Stressi, ahdistuneisuus, tunteet kuten häpeä, kiukku, pelko ja kateus voivat viedä hengityksemme epätasapainoon.

Palleahengitys tai hidas alavatsaan suuntautuva hengitys, on työkalu, joka kulkee aina mukanamme. Yksi tärkeimmistä eduista palleahengityksessä on se, että se auttaa tasaamaan epäsäännöllistä hengitystä, joka usein johtuu stressistä tai edellä mainituista tunteista. Ahdistus johtaa pinnalliseen ja katkonaiseen hegitykseen, jopa hyperventilointiin tai paniikkikohtaukseen ja pelkoon kontrollin menetyksestä.

Voimme käyttää palleahengitystä milloin ja missä vaan stimuloidaksemme Vagushermoa (Kiertäjähermo). Vagushermo on kaulassa lähelle pintaa tuleva aivohermo ja tärkein parasympaattiseen hermostoomme vaikuttava hermo. Kiertäjähermo on pitkä hermo, joka alkaa aivoista ja ulottuu lantion seudulle. Matkan varrella se hermottaa sydäntä, keuhkoja, vatsaa, suolistoa ja sukuelimiä. Kiertäjähermon ansiosta psyykkinen jännitys tuntuu perhosina vatsanpohjassa, ja vatsavaivat puolestaan voivat aiheuttaa psyykkistä jännitystä.

Parasympaattisen hermoston tärkein tehtävä on hidastaa sydämen toimintaa ja hengitystä, ja näin ollen sillä on suora vaikutus kokemaamme stressireaktioon. Tuomalla tietoisen hengityksen takaisin vatsan alueelle, voit auttaa kehoasi pääsemään takaisin tasapainoon.

 

Vuosituhansien ajan itämaisissa lääketieteissä sekä joogassa on ymmärretty palleahengityksen tärkeys. Syvällä hengityksellä saamme pidettyä yllä kehon homeostaasia eli fysiologista tasapainoa. Palleahengityksen avulla elimistömme ”taistele tai pakene” –reaktio lievenee jo muutamassa minuutissa.

Helpoin tapa saada elimistö parasympaattiseen rauhoittumisen tilaan on niinkin yksinkertainen kuin omaan hengitykseen keskittyminen. Jos tätä ei ole koskaan kokeillut, saattaa se olla aluksi hieman haasteellista. Hengityksen kuuntelu vaatii pienen pysähtymisen hetken itsensä äärelle, mutta hengitystä voi kuunnella myös tehdessään jotakin muuta, esimerkiksi venytellessä tai vaikkapa ruokaa laittaessa.

Voit harjoitella esimerkiksi pallean kautta kulkevaa pyöröhengitystä selinmakuulla, polvet koukussa, jalkapohjat tukevasti lattiassa.

Sisäänhengitys alkaa häntäluun päästä, jatkuu ja nousee pitkin selkärankaa ylös päälaelle saakka. Keskitä mielesi selkärankaan ja keskilinjaasi. Uloshengitys jatkuu päälaelta kaaressa vartalon etupuolta alas. Voit visualisoida hengityksen elliptisen muodon ja hengityksesi voi kulkea tasaisena rauhallisena aaltona.

Tämän harjoituksen voi tehdä hyvin esimerkiksi illalla vuoteessa, mutta myös aamulla herättyä tai vaikka istuen työpaikalla, junassa, luennolla jne.

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Hengityksestä voimaantumista

Rituaaleista

Olen viime päivinä pohtinut paljon rituaalien merkitystä. Meillä kaikilla on arjessa

päivittäisiä rituaaleja, joita noudatamme, joskus ehkä jopa tiedostamattamme. Työni kautta näen ja koen, että monien tahti on niin kiireinen, etteivät he ehdi huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan.

Olen varma, että päänsärkyjen, uniongelmien, selkäsärkyjen jne kaltaiset fyysiset ongelmat vähenisivät, jos osaisimme ottaa tavaksemme muutaman minuutin päivässä rentoutumiseen ja pienen rituaalin toteuttamiseen. Omaa aikaa, valintoja oman hyvinvoinnin puolesta.

Miltä tuntuu, kun loma alkaa häämöttää taivaanrannassa? Vai onko loma kenties jo mennyt vai oletko parhaillaan? Kaipaisitko uutta suuntaa elämääsi? Tiedätkö lausahduksen: ”haluan elämän, josta en tarvitse lomaa!”

Muuttamalla yhtä asiaa vaikutat kokonaisuuteen. Kun ajattelet uudella tavalla, tunnet uudelle tavalla ja myös toimit uudella tavalla. Läsnäolo lisää hyvää oloa ja yhteyttä omaan ytimeen ja toiveisiin.

Suora polku näyttää pitkältä, koska mieli kertoo etäisyydestä ja hypnotisoi sinut todisteillaan. Kun uskot ajatukseen, tunnet sitä seuraavan uupumuksen, raskauden, stressin. Suora polku ei kuitenkaan ole pitkä, koska etäisyyttä ei ole – minne muualle olisit menossa paitsi sinne missä jo olet? Miten edes voisit mennä minnekään muualle? Suora polku tarkoittaa sen oivaltamista, että jokaisen matkan alku ja loppu on siinä, missä olet juuri nyt.

Kirjoita ja kohdista ajatukset ja energia

Ota aikaa itselle ja rauhoittumiseen. Mikä olisi se pieni hetki, ajatus tai tapa miten se tapahtuu? Kirjoita se ylös vaikka vain muutamalla sanalla, sellaisilla sanoilla, joilla olisi suuri vaikutus. Se voi olla esim. kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen. Kenties haluat sanoa itsellesi: ”Olen kiitollinen…ystävästä, kumppanista, lemmikkieläimestä, kodista, lapsista, työpaikasta, liikunnasta, ruuasta, läsnäolosta…”Mistä kaikesta? Se mihin kiinnität huomiosi se pääsee elämässäsi lisääntymään.

Toinen esimerkki rituaalista:

Aamurituaalin avulla voit aloittaa päiväsi virkeänä ja iloisella mielellä. Jää herättyäsi hetkeksi makuulle ja sano itsellesi, että edessä on ihana päivä. Ajattele jotain päivän tehtävistä ja näe itsesi tekemässä niitä suorittamatta ja nauttien. Kiitä maailmankaikkeuden elämänvoimaa elämän lahjasta ja siitä, että sinulla on mahdollisuus tehdä päivistäsi niin hyviä kuin suinkin mahdollista. Olet oman elämäsi arkkitehti!
Muistuta itseäsi päivän mittaan myönteisestä suhtautumisesta vastaantuleviin asioihin, myös tunteisiin. Myönteinen ajattelu ja suhtautuminen, vaikka se alussa tuntuisikin vaikealta, kantaa hedelmää ja vaikuttaa myönteisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Pienet viivästykset ja kömmähdykset eivät enää järkytä mielenrauhaasi, etkä reagoi niihin ärtyneesti saati muita ihmisiä tai olosuhteita syyttämällä.

Pidä kiinni omista rituaaleistasi myös matkalla ollessasi.

Yksi ihana rituaali voi olla myös kehotyöskentely. Pari shindovenytystä aamulla herätessä tai illalla ennen nukkumaanmenoa, tai säännöllinen kehohoidoissa käynti, lisäävät kokonaisvaltaista hyvinvoinnin kokemusta.

Toimiva kehoyhteys auttaa elämään moniulotteisemmin, vapaammin, luovemmin sekä luottavaisempana elämään. Neurofysiologiset tutkimukset korostavatkin kehon fysiologisen tilan ja psyykkisen mielentilan välisen dialogin merkitystä. Niiden mukaan keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden, jolloin tunteet ja ajatukset heijastuvat liikkumiseen ja kokemukseen kehosta vaikuttaen samalla yksilön toimintakykyyn.
Suru, ilo, pelko ja lukuisat muut tunteet näkyvät tahtomattakin kehossa. Ihmisen koko elämänhistoria näkyy hänen ajatuksissaan, tunteissaan, ruumiillisissa oireissaan ja käyttäytymisessään.

Tule siis tutustumaan kehoosi tai ylläpitämään jo syntynyttä suhdetta Shiatsuhoitoon tai Shindo-meridiaanivenyttelyyn.

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Rituaaleista

Puuelementin ihmetyksiä

Elämän suuria ihmetyksiä on radikaalisti pidentynyt päivä. Kevät saa meidät kaivautumaan koloistamme, hymyilemään tuntemattomalle vastaantulijalle, hassuttelemaan, inspiroitumaan uudesta, kenties aloittamaan erilaisia projekteja, kuten  kevätsiivousta.

Vaikka terminen kevät ei vielä olekaan alkanut, Itämaisen opin mukaan Kevät alkoi 20.3. kevätpäiväntasauksen myötä. Viiden elementin teoria, kiinalaisen lääketieteen ydin, on yksinkertainen konsepti, joka kuvastaa elämän loppumatonta kiertokulkua, ilman alkua tai loppua, ympyrän muodossa kuvatut elementit: Puu, Tuli, Maa, Metalli, Vesi, loppumattomasti luovat itseään ja toisiaan ikään kuin tyhjästä, tukevat ja kontrolloivat. Viiden elementin juuret palaavat Taoistiseen filosofiaan sekä Kiinan shamanistiseen perinteeseen. Kyseessä on syklinen käsitys elämästämme sekä persoonallisuuksistamme, tavastamme olla ja reagoida stressiin, sairauksista ja niiden aiheuttajista.

Puu-elementti on luotu Vesielementistä (talvi) ja on Tulielementin (kesä) ”äiti”. Tulielementti taas luo Maaelementin (loppukesä), joka taas luo Metallin (syksy), joka luo Vesielementin. Tätä sykliä kutsumme luovaksi sykliksi. Loppumaton, kuin tyhjästä uutta luova, aivan kuten vuodenajatkin.

Jokaiseen elementtiin liitetään muitakin asioita kuin vuodenaika: vuorokauden aika, tunne, sisäelimet, äänet, ilmanala, kehonosa jne.

Puu on vuoden syklin ensimmäinen elementti. Se symboloi luovuutta, elämää, evoluutiota, uusia alkuja ja ideoita, liikkeellepanevaa voimaa. Puun vuodenaika on KEVÄT. Japanissa on tavallista istuttaa kirsikkapuu vastasyntyneen lapsen kunniaksi, kun taas Lähi-idässä istutetaan puu kuoleman saapuessa, ikään kuin symboloimaan ikuista elämää.

Puun energia kiteytyy uusissa suunnitelmissa aamun valjetessa. Puun energiaa on mikä tahansa luova idea, vaikka huoneen uudelleen sisustaminen tai jonkun uuden projektin aloittaminen, joka vaatii suunnittelua ja tutkimustyötä. Vaikkakin luovien ideoiden alkuperäinen lähde liittyy Vesielementtiin ja talviaikaan, joka on reflektoimisen ja oman sisimmän kuuntelun aikaa. vesielementistä Puuelementtiin siirryttäessä, tämä luovuuden lähde nousee pintaan ja rupeaa saamaan muotoa ja suuntaa.

Puuelementin aika naisen hormonaalisessa kierrossa liittyy hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiseen kohdussa. Tällainen ”rakennus” ja valmistelu luovat sikiön kehityksen ja kasvun pohjaa. Uusi elämä on syntymässä. Mitä yhteistä on 7-vuotiaalla tytöllä ja 42-vuotiaalla naisella? Päällisin puolin ei mitään, mutta kiinalaisittain ajateltuna he elävät samankaltaista elämänvaihetta: nimittäin Puukauttaan. Puuenergia on siis luonteeltaan voimakkaasti ja nopeasti ylöspäin liikkuvaa. Se edustaa kasvua, fyysistä ja henkistä.

Puuelementti säätelee myös tunnemaailmaamme, joka linkittyy vahvasti terveyteemme. Maksa säätelee kehomme liikkeiden voimakkuutta, eritoten niissä kehon osissa, jotka antavat liikettä ja voimaa: lihakset, jänteet, nivelet, sidekudokset, ääreishermosto. Puuelementissä ihmisen käyttäytymismallit ja mahdolliset stressitekijät liittyvät siihen, miten suorasanaisesti ihminen toimii, kuinka jäykkä tai joustava hän on vuorovaikutuksessaan ja miten hän osaa suhtautua eteentuleviin haasteisiin. Puuelementin ihminen etsii jatkuvasti uusia tapoja toimia ja pyrkii korjaamaan sen, mikä ei enää ole toimivaa, ja on valmis vaihtamaan suuntaa nopeastikin, jos kokee sen paremmaksi. Hän nauttii, kun asiat tehdään korrektilla tavalla. Mukana on iso annos optimismia ja vahva näkemys siitä, mitkä asiat tulevat tulevaisuudessa toteutumaan. Puutyyppi voi myös olla hyvinkin kärsimätön ja elementin (Maksan Qi:n) ollessa epätasapainossa, hänestä voi tulla todella turhautunut ja agressiivinen.

Maksan energiat säätelevät kehon luonnollista flow-tilaa, joustavuutta kehossa ja mielessä, se myös varastoi Verta. Veri nähdään oman itsen ilmaisumuotona: se ravitsee itsetuntoa ja antaa meille runsaan ymmärryksen siitä keitä me olemme. Maksa ravitsee ja voitelee myös kudoksiamme, lihaksiamme, säätelee kuukautiskiertoamme ja luo perustan Sydämelle ja mielelle. Jos Maksan energiat ovat epätasapainossa, kuukautiskierto häiriintyy, kärsimme PMS-oireista, iho on kalpea ja kuiva sekä itsetuntomme saattaa tuntua heikolta.
Lihaskrampit ja spasmit sekä kynsien kunto liittyvät Maksaenergian heikkouteen. Myös silmät ja erilaiset näköön liittyvät oireet ja sairaudet, mutta myös henkinen näköalattomuus, liittyvät Maksan Qi-energian epätasapainoon.

Toinen Puuelementtiin liittyvä elin on Sappirakko. Sappi on vastuussa kyvystämme tehdä päätöksiä. Sen ollessa häiriötilassa käytöksemme saattaa olla passiivista, kädet ja jalat kylmät.

Erilaiset allergiat, korkea verenpaine, päänsäryt, migreenit, tulehdukset (eritoten nivelissä) vatsaongelmat (kaasu, ummetus, ripuli, huonovointisuus, hikka, röyhtäily), unettomuus, hartia- ja niskajäykkyydet, syömishäiriöt ovat oireita Puuenergian liikatilasta.

Puuenergian tasapainottamiseen hyviä vinkkejä: kävelymeditaatio, metsäkävelyt, Venyttely (katso vinkki alla), vähemmän kahvia, alkoholia ja tulisia ruokia. Yinjooga on myös loistava tasapainottaja.

Maksa-Sappimeridiaanivenytys hoitavilla tukiotteilla Puuelementti

Puuelementin Shindovenytys hoitavilla tukiotteilla. Venytyksen voit luonnollisesti tehdä myös yksin. Voit kokeilla asettaa sen puolen jalan, jolle venytyksen teet, seinää vasten. Saat näin tukea selällesi. Jos et yllä ottaa varpaista kiinni, anna alemman käden levätä reiden / säären päällä, ja ylemmän käden roikkua rentona korvan päällä (tai alhaalla, jos käden ylhäällä pitäminen on hankalaa).

Anna kehon painon pudottaa sinua pikku hiljaa kohti jalkaa, kylki edellä. Hengittele rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Muista, että ääriasentoon ei tarvitse päästä heti ensimmäisellä hengityksellä! Ole lempeä itsellesi ja kehollesi.
Pysy hiljaa paikoillaan hengitellen 1-3 minuuttia. Tuo keho hitaasti ylös ja tee yksi voimakas ulospuhallus suun kautta. Kuulostele hetken aikaa millä tavoin kehon puolet tuntuvat erilaisilta. Toista toiselle puolelle.

Mukavia venyttelyhetkiä ja toivottavasti tavataan kursseilla!

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Puuelementin ihmetyksiä

Ovet auki uuteen

Vuoden 2016 lopussa päättyi numerologisesti 10 vuoden sykli.2016=> 2+0+1+6 = 9
2017=> 2+0+1+7 = 10

Viime vuosi, numero 9, oli loppuunsaattamisten ja lopetusten vuosi. Alkanut vuosi on siis täyden kympin vuosi. Tai vaihtoehtoisesti alku kaikelle uudelle, luovuudelle ja kasvulle (1+0=1).

Alkaneella uudella 10-vuotiskaudella on ”Kaikki tai ei mitään” –ominaisuus. Ykkön

en aloittaa jokaisen matkan. Nyt siis se on mahdollista, mitä et tiennytkään ja tuntenutkaan ennen. Alkaneen vuoden luonnetta voi myös kuvata sanoilla Täysi, Radikaali, Hohtava, Loistava.

Tänä vuonna on otollista elää täysillä, tulla äärimmäisen tietoiseksi, olla täysin kirkas, elää aivan täysi vuosi, ottaa vielä se “ylimääräinen”, kymmenes askel, mennä totutun yli.

Elämä koostuu sykleistä.
On syklejä, joiden mukana tietoisuutemme kasvaa ja kehittyy – miten opimme elämään elämäämme omasta totuudestamme käsin, ei muiden sanelemien ehtojen mukaan, miten ymmärrämme itseämme ja asioita ja millaisia arvoja ja prioriteetteja haluamme kantaa mukanamme. Kasvamme pikku hiljaa omaksi itseksemme, näemme pintaa syvemmälle. Nämä syklit tulevat ajankohtaiseksi seitsemän vuoden välein eli ikävuodet 7-14-21-28-35-42-49-56-63-70-77-84-91 jne. Nämä ovat kohtia, joissa meillä on mahdollisuus tarkastella uudelleen tietoisuuttamme ja elämäämme.

Toinen sykli, erityisesti älykkyyteemme liittyvä sykli tulee ajankohtaiseksi 11 vuoden välein: 11-22-33-44-55-66-77 jne. Näihin kohtiin liittyy usein kysymys, kuinka käytämme älyämme ja miten se vaikuttaa tekoihimme.

Kolmas sykli keskittyy elämän energiaan, eli fyysiseen terveyteen ja elinvoimaisuuteen sekä elämänlaatuun. Tämä sykli on ajankohtainen 18 vuoden välein, eli 18-36-54-72-90vuosien iässä.

Joissakin kohdissa syklit osuvat päällekkäin tai ainakin lähekkäin toisiaan, muutaman vuoden sisään. Tällaiset rykelmät ovat hetkiä, jolloin elämämme jatkuva muutos ikään kuin tiivistyy ja huipentuu hetkellisesti.

Tee tästä vuodesta omannäköisesi, hohtavan radikaali upea vuosi, jossa elät omaa polkuasi kunnioittaen ja seuraten, et ulkopuolelta tulevien odotusten tai vaatimusten virrassa lipuen. Siihen kuuluu olennaisena osana kyky sanoa lempeästi ”ei”. Lempeän ”ei”:n sanomisesta ensi kerralla enemmän.

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Ovet auki uuteen

Pohdiskeltavaa talven varalle

Talvi ja kylmyys opettaa meille, että ainoa keino nauttia täysin rinnoin tästä vuodenajasta on antautua ja hyväksyä kaikki, mitä sillä on meille annettavana. Maa jäätyy, luonto jähmettyy ja hiljenee. On aika kääntyä sisäänpäin, tarkkailemaan omaa sisintämme, ystävystyä pimeyden kanssa, pimeyden, joka on ympärillämme ja myös meissä.

Talvella – aivan kuten kasvit aloittavat oman metamorfoosinsa maan sisällä kohti kevättä – myös ihmisen energioita kutsutaan hiljaiseen kuunteluun ja sitä kautta syntyvään muutokseen.

Sisimmässämme saatamme pelätä muutosta ja hiljentymistä, joten täytä itsesi kaikella sellaisella, joka antaa sinulle valoa.

Itämaisen viiden elementin teorian mukaan vesielementti kuuluu talveen. Kehossamme siihen liitetään Munuaiset ja Virtsarakko, jotka mm. tasapainottavat kehomme aineenvaihduntaa sekä verenpainetta. Fysiologinen vastaavuus liittyy myös aivojen, keskushermoston ja luuston rakenteeseen sekä hormonitoimintaan. Vesielementti määrittelee, kuinka sopeudut stressiin ja kuinka ikääntyminen meissä ilmenee. Munuaiset nähdään myös elämän energiamme (Qi) varastona.
Henkisellä tasolla vesielementtiin liittyvät mahdolliset stressiä aiheuttavat teemat liittyvät mm. siihen, kuinka kohtaamme erilaisia riskejä ja pelkoja, kuinka hyvin pystyt luottamaan itseesi ongelmatilanteessa tai koetko, että sinulla on riittävästi kapasiteettia päämääriesi tavoitteluun ja vaikeuksista yli pääsemiseen.

Maapallon pinta koostuu noin 75% vedestä, ihmiskehon painosta 60% on vettä. Vesi on mukautuvaa ja se löytää oman tiensä helposti virraten, kuitenkin vedellä on voimaa läpäistä kovinkin kivi tai siirtää isojakin elementtejä. Veden voima on hiljainen, mutta valtava.

Vanhetessamme keho kuivuu, luut ja hiukset haurastuvat, iho menettää kimmoisuutensa ja mieli joustavuutensa. Perinteinen kiinalainen lääketiede antaa monenlaisia keinoja, henkisiä, fyysisiä sekä ravinnollisia, joilla voit helpottaa huomattavasti kehon vanhenemisen väistämättömiä seurauksia. Kurkkaa alempana millainen kurssi tähän aiheeseen liittyen on tulossa keväällä 2017!

Tunteet
Pelko on vesielementtiin liitettävä voimakas tunne. Terveellä tavalla koettuna, pelko liikuttaa ja ohjaa meitä pysymään hereillä ja valppaana. Jos vesielementti on epätasapainossa, pelosta tulee este kaikelle toiminnallemme ja se voi johtaa jopa ahdistukseen tai fobioihin. Tällaisessa tilanteessa tarvitsemme maadoittumista ja rintakehään pakkautuneen energian vapauttamista. Kehohoidot ovat erinomainen keino maadoittaa ja vapautua pelon painolastista.

Fysiologisesti pelko nostaa adrenaalitasoa, joka taas nostaa sydämen lyöntitiheyttä, hengitys kiihtyy, lihakset jännittyvät ja pidätämme hengitystä. Tällaisista fysiologisista reaktiosta voi tulla kehomuistiin jäänyt kierre. Kaikki meistä kokevat pelon tunteita, mutta vesielementissä (sen ollessa epätasapainossa) se määrittää käytöstämme. Kysymys onkin siitä, kuinka tulemme toimeen pelon kanssa. Vesityypin tasapaino näkyy hyvin siinä, kuinka voimallisesti hänen tahdonvoimansa on läsnä kaikessa tekemisessä. Tahdonvoima ilmenee myös siinä, kuinka hän mielen suoruuden, vaistonvaraisen energian ja rohkeuden avulla pystyy toteuttamaan päätöksiään. Mitään yhden ammatin tai elämänkuvan tasaista polkua vesityyppi kulkee harvemmin, ennemminkin monenmuotoisia motivoituneita jaksoja elämän eri alueilla.
Kaikissa meissä on kaikkia viittä eri elementtiä (vesi, puu, tuli, maa, metalli) ja näin talven aikaan nimenomaan vesielementti aktivoituu, joillain enemmän toisilla vähemmän.

Ravinto
Vesielementtiä ravitaan runsailla, syvästi kehon rakenteeseen vaikuttavilla ruuilla. Ruokavalion tulisi olla laaja ja monipuolinen, sisältää paljon mineraaleja ja hivenaineita sekä hormoni- ja hermojärjestelmän tueksi riittävästi rasvoja.

Jos sinulla on:
Alaselän heikkoutta ja kipua
Unettomuutta
Rauhattomuutta ja yöhikoilua
Kuumuuden tunnetta käsissä, jaloissa ja rintakehässä
Kuulo-ongelmia tai tinnitusta
Nivelten jäykkyyttä
Silmäpussit tai tummat silmänaluset
Huimausta
Korkeaa verenpainetta
Luuston heikkoutta
Kipeä kurkku mikä johtuu väsymyksestä

sinulla on todennäköisesti vähyystila vesielementissä. Tällöin suosittelen vähentämään kahvin, sokerin, suolan, alkoholin ja kuumentavien ruokien (mausteiset ruuat, inkivääri, sipulit, kaneli, pippurit) käyttöä. Hyviä ruoka-aineita ovat mm. äyriäiset ja kalat (eritoten valkoinen kala), kananmuna, sianliha, parsa, munakoiso, fenkoli, selleri, riisi, ohra, tofu, hirssi, saksanpähkinät, voi, viinirypäleet, mustaviinimarjat, karpalo, mansikka, mustikka, avocado, banaani, omena, jugurtit, melonit, kurkku, maito, metsäsienet, klorella, juurekset.

Jos taas huomaat seuraavia oireita:
Väsymys
Kylmät raajat
Turvotus jaloissa
Alaselän ja polvien heikkous
Heikentynyt seksuaalinen halukkuus
Hedelmättömyys
Virtsatie- ja eturauhasvaivat
Löysä vatsa
Turvotukset
Vaikeus hengittää sisään
Kuulon heikkeneminen ja tinnitus
Silmäpussit tai tummat silmänaluset

Tällöin vähennä kylmentäviä ruokia (edellinen lista yllä), sokeria, sitrushedelmiä. Sen sijaan enemmän voit syödä lämmittäviä ja mausteisia ruokia, riistaruokia ja lampaanlihaa, kananmunaa, quinoaa, bataattia, fenkolia, saksanpähkinää, äyriäisiä ja kalaa, eritoten lohta, kauraa, kirsikka, vadelmat, voi, kaneli.

Shindo-meridiaanivenyttely sekä Yinjooga auttavat sinua pääsemään kehon ja mielen kireyksistä helpoilla, mutta syvälle sidekudokseen suuntautuvilla harjoituksilla. Lämpimästi tervetuloa tunneilleni!

Seuraavana vielä pieni itsehoidollinen vinkki!

 

Tuulen palatsi akupiste

GV16 – Hallitsijakanava meridiaani (Governing Vessel)
Niskan keskilinjalla, syvennyksessä heti kallonreunan alapuolella on akupiste, jota painamalla/hieromalla voidaan vapauttaa jännityksistä, vähentää päänsärkyä ja niskan jäykkyyttä ja huimausta sekä edistää elinvoimaa kehossa ja mielessä. Sillä on suora vaikutus aivorunkoon kuuluvaan ydinjatkeeseen, joka säätelee monia autonomisen hermoston tehtäviä. Kokeile! Tuntuu hyvältä!

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Pohdiskeltavaa talven varalle

Mielenterveysviikko 2016

lake_autumnMielenterveys on hyvinvointia, ei sairautta

Marraskuussa vietetään mielenterveysviikkoa. Viikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Vuoden 2016 mielenterveysviikon teema on: Oletko sinut?

Viikko antaa myös mahdollisuuden kiittää niistä asioista, jotka ovat hyvin elämässämme sekä tunnistaa millä osa-alueilla kohtaamme haasteita ja sitä kautta löytää keinoja hyvinvointimme parantamiseen.

Usein sanaan mielenterveys liitetään esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia jne. Nämä ovat kuitenkin olosuhteita, seurausta jostain, ja ovat kaikki hoidettavissa olevia asioita.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan mielenterveys on ”hyvinvoinnin kokemus, jossa jokainen yksilö ymmärtää oman potentiaalinsa, selviytyy elämän erilaisissa normaaleissa stressitilanteissa, työskentelee tuloksellisesti ja pystyy toimimaan osana omia yhteisöjään.”

Itämaisen näkemyksen mukaan mielenterveys liitetään käsitteeseen nimeltä Shen (sielu / henki). Sitä ei voi konkreettisesti nähdä, mutta se heijastuu silmiemme pilkkeestä sekä sisältä kumpuavasta säteilystämme, elinvoimastamme, joka kertoo omasta ainutlaatuisuudestamme ihmisenä.

Kun Shen on terve ja tasapainossa, me koemme itsemme maadoittuneeksi ja rauhalliseksi emmekä häiriinny helposti ulkoisten olosuhteiden johdosta.
Lisäksi nukumme rauhallisesti, näemme lempeitä unia. Keskustellessamme kykenemme pitämään katsekontaktin keskustelukumppaniin ja puheemme on johdonmukaista ja selkeää. Elämme haluamamme kaltaista elämää voimakkaasti sellaisina kuin olemme sekä kykenemme antamaan ja vastaanottamaan rakkautta helposti.

Monenlaiset asiat voivat horjuttaa Shenin tasapainoa, esimerkiksi erilaiset shokkitilat, traumat, hyväksikäyttö, liiallinen pitkään jatkunut stressi, liian vähälle jäänyt lepo. Ensimmäiset huomaamasi oireet voivat liittyä unensaantivaikeuksiin, yöllä heräämisiin, ailahteleviin tunteisiin, epämääräiseen ahdistukseen, hylätyksi tulemisen pelkoihin, alakuloisuuteen.

Nämä kaikki ovat normaaleja oireita, joihin saat apua kunnioittamalla ja ravitsemalla kehoasi ja mieltäsi:

• syömällä laadukasta ei-prosessoitua (luomu)ruokaa, proteiinipitoisen aamiaisen ja lounaan, kevyemmän päivällisen. Kun syöt, tee se tietoisesti, rauhallisesti ja keskittyen. Älä lue, katso televisiota/tietokonetta samaan aikaan. Ole kiitollinen saamastasi ravinnosta.
• Muista nesteytys: vettä, yrttiteetä, lämpimiä keittoja
• Liikuta kehoasi: kävele, juokse, joogaa, käy uimassa, pyöräile, siivoa, venyttele
• Muista LEVÄTÄ. Käy nukkumaan kohtuulliseen aikaan, ota torkut, meditoi, ota aikaa itsellesi!

Edellä mainitut ovat pieniä arkisia asioita, joita voimme tehdä itsemme hyväksi päivittäin. Joskus näistäkin asioista on hyvä saada pieni muistutus, koputus olkapäähän – se on minun tehtäväni hyvinvoinnin ammattilaisena.

SHIATSU antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella vahvistavan kosketuksen vastaanottamista. Shiatsun kautta saat muistutuksen siitä, että kehosi, mielesi ja elämäsi on tärkeää. Shiatsu voi auttaa sinua selviytymään, selvittämään ja päästämään irti kokemuksista, jotka ovat häirinneet elämäsi voimaa, vieneet epätasapainoon. Saat kokemuksen tasapainoisesta ja helpommasta olemisesta, pääset yhteyteen kehosi ja sielusi kanssa. Hoidossa käytetyillä tietyillä akupainantapisteillä on suora yhteys Sheniimme.

Käytä hyväksesi Mielenterveysviikon tarjoama mahdollisuus tulla tietoisemmaksi omasta itsestäsi sekä ihmisistä ympärilläsi.
Katso ihmisten silmiin, näetkö niissä kirkkaan Shenin?

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Mielenterveysviikko 2016

Loppukesän lämpö

Itämaisen opin mukaan Maa-elementin aika on, kun kesä on saavuttanut huippunsa ja vuoden sykli alkaa kääntyä vääjäämättä kohti loppukesää ja alkusyksyä. Maaelementti on ”Intiaanikesä”, viimeiset valolla täyttyvät päivät syys-lokakuussa, juuri ennen kuin kylmyys saapuu. Maaelementti on myös linkittynyt kaikkiin vuodenaikoihin. Se löytyy myös vuodenaikojen ”välistä”: kun syksy vaihtuu talveksi, talvi kevääksi jne.
Maa toimii tasapainottavana voimana muutosten keskellä. harvest

Nyt on sadonkorjuun aika, myös henkisellä aspektilla.

Kiinalaisen perspektiivin mukaan tämä aika on runsauden aikaa. Kyseessä on kasvun ja kehon vahvistumisen, ihmissuhteiden kehittämisen, henkisen harjoittelun ja älyllisen kehittämisen aika.

Kaikki tämä vaikuttaa siihen miten korjaamme ”satoamme” eli miten olemme ja elämme muiden ihmisten keskuudessa. Fyysisellä tasolla maaelementin aikaan kuuluu hidastaminen ja energian kerääminen. Emotionaalisesti maaelementtiin liitettävä tunne on sympatia. Sympatia ja empatia nousevat spontaanisti silloin kun hetki on oikea, sekä itseä että toisia kohtaan.
Jos maaelementti on epätasapainossa, tarpeemme sympatiaan ja empatiaan voi kasvaa ylitsevuotavaksi ja loputtomaksi tai toisena ääripäänä ne voivat puuttua kokonaan ja ilmetä totaalisena kylmyytenä. Myös näiden tunteiden vastaanottaminen voi olla vaikeaa. Ylihuolehtivaisuus, manipulointi, liioittelu, valittaminen, vetäytyminen, omien tarpeiden aito tunnistamisen vaikeus sekä luottamattomuus liitetään maaelementin epätasapainotilaan. vastaavasti nämä elementit ovat tasapainossa Maa-elementin ollessa tasapainossa.

Kehossamme Maa liitetään Vatsaan ja Pernaan, elimiin, jotka ottavat vastaan ravintoa ja mahdollistavat sen imeytymisen. (Kiinalaisessa lääketieteessä elimet kirjoitetaan aina isolla alkukirjaimella, koska niillä on muukin tehtävä kuin vain fysiologinen).

Jääkylmiä ruokia ja juomia tulisi välttää, jotta kehomme pystyy kykenee säilyttämään normaalin lämpötilan.

Aamulla kello 7 ja 9 välillä on paras aika ottaa vastaan ravintoa ja energiaa alkavaan päivään.

  • Valitse oikeanlaisia sokereita: omenaa, porkkanaa, taatelia, viikunaa, viinirypäleitä, bataattia, kurpitsaa. Ne auttavat pernaasi säätelemään verensokereita.
  • Syö tietoisesti. Istu alas ja keskity syömiseen, jokaiseen suupalaan, nauti hitaasti. Huomioi annoskoot.
  • Järjestä illalliskutsut. Myöhäiskesä on hyvää aikaa perheelle ja yhteisöille. Ruokailun jälkeen käy kävelyllä.
Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Loppukesän lämpö

Shiatsu, sydän ja kesä

Kesä on avoimuuden aikaa – kukat puhkeavat kukkaan, puut viheriöivät, metsäneläimet kömpivät koloistaan. Kiitä ja nauti tästä vuodenajasta. Juuri nyt lataamme akkujamme ja keräämme voimia syksyn ja talven varalle.

Itämainen lääketiede on tutkinut ki’n (Chi, Qi) eli energian virtausta kehossa vuosituhansien ajan. Kiinalaisessa lääketieteessä ja akupunktiossa käytettävä termi meridiaani on kanava, jota kautta ki liikkuu. Ihmisen ollessa terve ki liikkuu vapaasti.

Sairauden ja kiputilan vallitessa ki’n vapaa virtaus on jostain syystä estynyt. Shiatsun tarkoituksena on stimuloida ja tukea kehon omia paranemisprosesseja ja edistää hyvinvointia tasapainottamalla kehon omia energioita. Hoidon tarkoituksena on lievittää kipua ja laukaista jännitystiloja, rentouttaa kehoa ja mieltä ja parantaa aineenvaihduntaa – harmonisoida kehon toimintaa. Shiatsu toimii loistavasti stressin lievittäjänä.

Shiatsussa elämää tarkastellaan viiden elementin kierron mukaisesti: Puu, Tuli, Maa, Metalli, Vesi. Jokaisella elementillä on vastaavuutensa mm. vuodenajoissa, sisäelimissä ja tunteissa.

Parin viikon kuluessa rupeamme kääntymään kohti tulielementtiä eli kesää.

Kesän tullessa ihmisen ja luonnon ki saavuttaa korkeimman ja suurimman voimansa. Talven aikana kerätty ja pakattu energia pääsee vihdoin vapautumaan ja muuttumaan.

Tulielementti ja kesän aika ymmärretään muutoksen ajaksi. Tuli myös puhdistaa: kehoa ja mieltä. Monissa maailmanuskonnoissa ja filosofioissa tuli symboloi jumalten / korkeampien voimien läsnäoloa. 

Ihmiskehossa perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan tulielementin pääelin on Sydän. Sydämellä on laajempi tehtävä kehossamme kuin vain veren pumppaaminen…Sydämen kautta koemme rakkaudellista yhteyttä itseemme ja muihin, annamme ja saamme vuorovaikutuksessa. Sydämeen liitettävä tunne on ILO. Kun Sydän kokee olevansa turvassa ja ravittu, löydämme ilon kaikissa yksinkertaisista arkipäivän askareista.

Kuitenkin, jos Sydänenergiamme ki on vajaa tai tukossa, olemme levottomia, ahdistuneita, saatamme kärsiä rytmihäiriöistä, unettomuudesta, huonosta muistista, liiallisista unista, mielenterveysongelmista, kokea hysterian tunteita tai emotionaalista tunnottomuutta.

Sydän on tietoisuutemme keskus ja hengen (”Shen” = spirit) koti; se ylläpitää emotionaalista tasapainoamme niin että kehomme ja mielemme voi kukoistaa. Henkinen aktiivisuus liittyy Sydämeen. ”Shen” on määritelmä näkyvälle toimeliasuudelle elämässä: Pysymme avoimina, herkkinä, löydämme pilkkeen silmäkulmasta. 

Samaan aikaan Ohutsuoli, joka on Tulielementin toissijainen sisäelin, toimii ns. iskunvaimentimena. Fyysisellä tasolla Ohutsuoli huolehtii ravinnon imeytymisestä kehoomme, syvemmällä tasolla taas ideoidemme ja tunteidemme ”imeytymisestä”.

Iskunvaimentimen rooli on erittäin tärkeä, koska Sydän on kehomme herkin ja haavoittuvin elin. Emotionaaliset myrskyt, parisuhdehaasteet, erot, menetykset, hämmennykset, loukkaantumiset, stressi, ahdistus, burn out –  kaikki nuo voivat keikauttaa Sydänenergiamme päälaelleen sekunnin murto-osassa.

Shiatsu on hienovarainen, lempeä mutta erittäin tehokas parantamisen muoto. Shiatsu maadoittaa ja tasapainottaa kehosi ja mielesi, niin että kykenet paremmin käsittelemään ja ymmärtämään elämäsi haasteita ja jopa niin ettei edellä mainittuja ääripäitä pääse edes syntymään.

Jokainen meistä voi tehdä päätöksen oman hyvinvoinnin puolesta, mahdollisuus uuteen ihmeeseen on jokaisessa hetkessä. 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Shiatsu, sydän ja kesä

Valmistaudu talveen

Shiatsun näkökulmasta paras tapa valmistautua talveen on varmistaa, että Ki-energia virtaa kehossasi voimallisena ja vapaasti.

Esteetön energian virtaus takaa hyvän vastustuskyvyn talven vaivoja vastaan pitämällä oman immuunijärjestelmän ja kehon luonnollisen puolustuskyvyn vahvana. Se myös antaa energiaa kohdata  tummat ja joskus synkätkin talvipäivät positiivisin mielin.

Miten voit siis saavuttaa tämän tilan? Ensinnäkin on tärkeää pitää munuaiset lämpimänä. Energeettisesti munuaiset ovat sinun ”akku” eli ne antavat energiaa kehosi lämmittämiseen ja pitävät Ki:n virtaavana. Kylmät munuaiset aiheuttavat alaselän kiputiloja, sekä mahdollisuus vilustumiseen ja flunssaan kasvaa.

Toiseksi, on tärkeää syödä hyvin. Luonto tarjoaa tiettyjä ruokia tiettyinä aikoina vuodesta hyvästä syystä. Hyvä ja laadukas ruoka antaa energiaa, jota tarvitaan talvella, joten opi hyödyntämään talven satoa – salaatti helmikuussa ei ole hyvä kenellekään.

Lopuksi: varaa oma aikasi shiatsuun jo ENNEN talvea, jotta voit ennaltaehkäistä ns. talven vaivat ja ylläpitää terveyttäsi helpolla ja rentouttavalla tavalla.

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Valmistaudu talveen

Rohkeudesta

Kuinka useasti olet kokenut meneväsi kasaan? Kuinka useasti olet pitänyt suusi kiinni, vaikka olisit halunnut huutaa ääneen sydämesi voimasta? Kuinka useasti olet sullonut itsesi johonkin rooliin, johon et halunnut,  vain koska joku toinen on sitä vaatinut (vanhempasi, työyhteisösi, ystäväsi, yhteiskunta)?

Kuinka monta kertaa olet antanut periksi? Suistunut kohti impulsiivista tai riippuvuuteen perustuvaa käytöstä sen sijaan, että olisit tehnyt selväjärkisen valinnan? Kuinka usein hoet itsellesi tai muille: En voi, en osaa, en uskalla. En voi olla kaikkea sitä mitä haluan, koska…

Elämä heittää eteemme päivittäin kymmeniä valintoja, jotka saavat meidät tuntemaan olomme joko luottavaiseksi, vahvaksi ja arvokkaaksi tai sitten riistää meiltä sen, mitä haluamme juuri kulloisellakin hetkellä.  Liian usein arvottomuuden tunteet ja pelko tunkeutuvat suurimpaan osaan raha-asioitamme, perhettämme, kehoamme tai minäkuvaamme koskeviin päätöksiin. Joka kerta, kun teemme pelkoon perustuvan valinnan, tuemme omaa uskomustamme arvottomuudestamme ja siitä, ettemme ole riittävän hyviä tai vahvoja ottamaan vastuuta omasta elämästämme, ajatuksistamme, uskomuksistamme, valinnoistamme. Joka kerta kun teemme pelkoon perustuvan valinnan, opetamme mieltämme uskomaan, että olemme avuttomia, toivottomia ja voimattomia. Tämä on tila, jossa helposti koemme olevamme olosuhteiden uhreja. Uhrina oleminen on jännä tila. Siinä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin syyttää muita, ketä tahansa muuta. Haavoittunut inhimillinen egomme haluaa uhrina ollessaan osoittaa sormella. Se antaa meille erilaisia selityksiä siitä miksi juuri minulla ei ole tarvitsemaani voimaa, aikaa tai rohkeutta muutoksen tekemiseen. Syyttäminen on ovela. Se on yksi pelon muoto, joka estää meitä olemasta vastuussa omasta elämästämme.

Kun näin luovumme omasta voimastamme, antaudumme riippuvuuksille, peloille, epäterveille impulsseille ja menneisyytemme synnyttämille toistuville kaavoille ja toimintatavoille. Me todella uskomme olevamme heikkoja ja epävarmoja.

Ymmärräthän kuitenkin, että nuo menneisyydessämme opitut toimintamallit ja reagointitavat eivät ole aitoa, oikeaa sinua.

Miksi niin monet meistä pitävät kiinni menneisyyden kokemuksista ja kieltäytyvät päästämästä irti? Onko syynä se, ettemme tiedä miten päästää irti ja jatkaa matkaa? Vai voisiko olla niin, että tutut emotionaaliset haavamme ovat osa tarinaamme, tuttua ja turvallista inhimillistä draamaamme ja koemme olevamme enemmän oma itsemme, kun pidämme niistä kiinni?

Vapauden kokemiseksi meidän täytyy hyväksyä haavamme, antautua ja päästää irti. Meidän täytyy olla halukkaita ottamaan vastuu siitä, mistä pidämme kiinni. Meidän täytyy olla halukkaita ottamaan vastuu itsestämme.

Emotionaalisen vapautumisen laki kehottaa meitä päästämään irti esimerkiksi seuraavista uskomuksista:

Minä olen oikeassa. Sinä olet väärässä. Minä olen hyvä / huono. Sinä olet hyvä / huono.

Emotionaalinen vapaus on portti unelmiimme ja tavoitteisiimme.

Rohkeutta on ottaa vastuu. Rohkeutta on rakastaa itseään.

 

Rakasta itseäsi kaiken sen hyvän takia, jota tuot maailmaan.

Rakasta itseäsi, sillä olet tehnyt paljon työtä tullaksesi paremmaksi ihmiseksi.

Rakasta itseäsi kaikkien lahjojesi takia.

Rakasta itseäsi sen kaiken takia, mikä on mennyt hyvin.

Rakasta itseäsi, sillä maailmassa on vain yksi kaltaisesi ihminen.

Rakasta itseäsi sen rohkeuden ja luottamuksen takia, mitä sisäisen työn tekeminen vaatii.

 

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Rohkeudesta