Mielenterveysviikko 2016

lake_autumnMielenterveys on hyvinvointia, ei sairautta

Marraskuussa vietetään mielenterveysviikkoa. Viikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Vuoden 2016 mielenterveysviikon teema on: Oletko sinut?

Viikko antaa myös mahdollisuuden kiittää niistä asioista, jotka ovat hyvin elämässämme sekä tunnistaa millä osa-alueilla kohtaamme haasteita ja sitä kautta löytää keinoja hyvinvointimme parantamiseen.

Usein sanaan mielenterveys liitetään esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia jne. Nämä ovat kuitenkin olosuhteita, seurausta jostain, ja ovat kaikki hoidettavissa olevia asioita.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan mielenterveys on ”hyvinvoinnin kokemus, jossa jokainen yksilö ymmärtää oman potentiaalinsa, selviytyy elämän erilaisissa normaaleissa stressitilanteissa, työskentelee tuloksellisesti ja pystyy toimimaan osana omia yhteisöjään.”

Itämaisen näkemyksen mukaan mielenterveys liitetään käsitteeseen nimeltä Shen (sielu / henki). Sitä ei voi konkreettisesti nähdä, mutta se heijastuu silmiemme pilkkeestä sekä sisältä kumpuavasta säteilystämme, elinvoimastamme, joka kertoo omasta ainutlaatuisuudestamme ihmisenä.

Kun Shen on terve ja tasapainossa, me koemme itsemme maadoittuneeksi ja rauhalliseksi emmekä häiriinny helposti ulkoisten olosuhteiden johdosta.
Lisäksi nukumme rauhallisesti, näemme lempeitä unia. Keskustellessamme kykenemme pitämään katsekontaktin keskustelukumppaniin ja puheemme on johdonmukaista ja selkeää. Elämme haluamamme kaltaista elämää voimakkaasti sellaisina kuin olemme sekä kykenemme antamaan ja vastaanottamaan rakkautta helposti.

Monenlaiset asiat voivat horjuttaa Shenin tasapainoa, esimerkiksi erilaiset shokkitilat, traumat, hyväksikäyttö, liiallinen pitkään jatkunut stressi, liian vähälle jäänyt lepo. Ensimmäiset huomaamasi oireet voivat liittyä unensaantivaikeuksiin, yöllä heräämisiin, ailahteleviin tunteisiin, epämääräiseen ahdistukseen, hylätyksi tulemisen pelkoihin, alakuloisuuteen.

Nämä kaikki ovat normaaleja oireita, joihin saat apua kunnioittamalla ja ravitsemalla kehoasi ja mieltäsi:

• syömällä laadukasta ei-prosessoitua (luomu)ruokaa, proteiinipitoisen aamiaisen ja lounaan, kevyemmän päivällisen. Kun syöt, tee se tietoisesti, rauhallisesti ja keskittyen. Älä lue, katso televisiota/tietokonetta samaan aikaan. Ole kiitollinen saamastasi ravinnosta.
• Muista nesteytys: vettä, yrttiteetä, lämpimiä keittoja
• Liikuta kehoasi: kävele, juokse, joogaa, käy uimassa, pyöräile, siivoa, venyttele
• Muista LEVÄTÄ. Käy nukkumaan kohtuulliseen aikaan, ota torkut, meditoi, ota aikaa itsellesi!

Edellä mainitut ovat pieniä arkisia asioita, joita voimme tehdä itsemme hyväksi päivittäin. Joskus näistäkin asioista on hyvä saada pieni muistutus, koputus olkapäähän – se on minun tehtäväni hyvinvoinnin ammattilaisena.

SHIATSU antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella vahvistavan kosketuksen vastaanottamista. Shiatsun kautta saat muistutuksen siitä, että kehosi, mielesi ja elämäsi on tärkeää. Shiatsu voi auttaa sinua selviytymään, selvittämään ja päästämään irti kokemuksista, jotka ovat häirinneet elämäsi voimaa, vieneet epätasapainoon. Saat kokemuksen tasapainoisesta ja helpommasta olemisesta, pääset yhteyteen kehosi ja sielusi kanssa. Hoidossa käytetyillä tietyillä akupainantapisteillä on suora yhteys Sheniimme.

Käytä hyväksesi Mielenterveysviikon tarjoama mahdollisuus tulla tietoisemmaksi omasta itsestäsi sekä ihmisistä ympärilläsi.
Katso ihmisten silmiin, näetkö niissä kirkkaan Shenin?

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Mielenterveysviikko 2016

Loppukesän lämpö

Itämaisen opin mukaan Maa-elementin aika on, kun kesä on saavuttanut huippunsa ja vuoden sykli alkaa kääntyä vääjäämättä kohti loppukesää ja alkusyksyä. Maaelementti on ”Intiaanikesä”, viimeiset valolla täyttyvät päivät syys-lokakuussa, juuri ennen kuin kylmyys saapuu. Maaelementti on myös linkittynyt kaikkiin vuodenaikoihin. Se löytyy myös vuodenaikojen ”välistä”: kun syksy vaihtuu talveksi, talvi kevääksi jne.
Maa toimii tasapainottavana voimana muutosten keskellä. harvest

Nyt on sadonkorjuun aika, myös henkisellä aspektilla.

Kiinalaisen perspektiivin mukaan tämä aika on runsauden aikaa. Kyseessä on kasvun ja kehon vahvistumisen, ihmissuhteiden kehittämisen, henkisen harjoittelun ja älyllisen kehittämisen aika.

Kaikki tämä vaikuttaa siihen miten korjaamme ”satoamme” eli miten olemme ja elämme muiden ihmisten keskuudessa. Fyysisellä tasolla maaelementin aikaan kuuluu hidastaminen ja energian kerääminen. Emotionaalisesti maaelementtiin liitettävä tunne on sympatia. Sympatia ja empatia nousevat spontaanisti silloin kun hetki on oikea, sekä itseä että toisia kohtaan.
Jos maaelementti on epätasapainossa, tarpeemme sympatiaan ja empatiaan voi kasvaa ylitsevuotavaksi ja loputtomaksi tai toisena ääripäänä ne voivat puuttua kokonaan ja ilmetä totaalisena kylmyytenä. Myös näiden tunteiden vastaanottaminen voi olla vaikeaa. Ylihuolehtivaisuus, manipulointi, liioittelu, valittaminen, vetäytyminen, omien tarpeiden aito tunnistamisen vaikeus sekä luottamattomuus liitetään maaelementin epätasapainotilaan. vastaavasti nämä elementit ovat tasapainossa Maa-elementin ollessa tasapainossa.

Kehossamme Maa liitetään Vatsaan ja Pernaan, elimiin, jotka ottavat vastaan ravintoa ja mahdollistavat sen imeytymisen. (Kiinalaisessa lääketieteessä elimet kirjoitetaan aina isolla alkukirjaimella, koska niillä on muukin tehtävä kuin vain fysiologinen).

Jääkylmiä ruokia ja juomia tulisi välttää, jotta kehomme pystyy kykenee säilyttämään normaalin lämpötilan.

Aamulla kello 7 ja 9 välillä on paras aika ottaa vastaan ravintoa ja energiaa alkavaan päivään.

  • Valitse oikeanlaisia sokereita: omenaa, porkkanaa, taatelia, viikunaa, viinirypäleitä, bataattia, kurpitsaa. Ne auttavat pernaasi säätelemään verensokereita.
  • Syö tietoisesti. Istu alas ja keskity syömiseen, jokaiseen suupalaan, nauti hitaasti. Huomioi annoskoot.
  • Järjestä illalliskutsut. Myöhäiskesä on hyvää aikaa perheelle ja yhteisöille. Ruokailun jälkeen käy kävelyllä.
Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Loppukesän lämpö

Shiatsu, sydän ja kesä

Nyt on avoimuuden aika – kukat puhkeavat kukkaan, puut viheriöivät, metsäneläimet kömpivät koloistaan. Kiitä ja nauti tästä vuodenajasta. Juuri nyt lataamme akkujamme ja keräämme voimia syksyn ja talven varalle.

Itämainen lääketiede on tutkinut ki’n (Chi, Qi) eli energian virtausta kehossa vuosituhansien ajan. Kiinalaisessa lääketieteessä ja akupunktiossa käytettävä termi meridiaani on kanava, jota kautta ki liikkuu. Ihmisen ollessa terve ki liikkuu vapaasti.

Sairauden ja kiputilan vallitessa ki’n vapaa virtaus on jostain syystä estynyt. Shiatsun tarkoituksena on stimuloida ja tukea kehon omia paranemisprosesseja ja edistää hyvinvointia tasapainottamalla kehon omia energioita. Hoidon tarkoituksena on lievittää kipua ja laukaista jännitystiloja, rentouttaa kehoa ja mieltä ja parantaa aineenvaihduntaa – harmonisoida kehon toimintaa. Shiatsu toimii loistavasti stressin lievittäjänä.

Shiatsussa elämää tarkastellaan viiden elementin kierron mukaisesti: Puu, Tuli, Maa, Metalli, Vesi. Jokaisella elementillä on vastaavuutensa mm. vuodenajoissa, sisäelimissä ja tunteissa.

Parin viikon kuluessa rupeamme kääntymään kohti tulielementtiä eli kesää.

Kesän tullessa ihmisen ja luonnon ki saavuttaa korkeimman ja suurimman voimansa. Talven aikana kerätty ja pakattu energia pääsee vihdoin vapautumaan ja muuttumaan.

Tulielementti ja kesän aika ymmärretään muutoksen ajaksi. Tuli myös puhdistaa: kehoa ja mieltä. Monissa maailmanuskonnoissa ja filosofioissa tuli symboloi jumalten / korkeampien voimien läsnäoloa. 

Ihmiskehossa perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan tulielementin pääelin on Sydän. Sydämellä on laajempi tehtävä kehossamme kuin vain veren pumppaaminen…Sydämen kautta koemme rakkaudellista yhteyttä itseemme ja muihin, annamme ja saamme vuorovaikutuksessa. Sydämeen liitettävä tunne on ILO. Kun Sydän kokee olevansa turvassa ja ravittu, löydämme ilon kaikissa yksinkertaisista arkipäivän askareista.

Kuitenkin, jos Sydänenergiamme ki on vajaa tai tukossa, olemme levottomia, ahdistuneita, saatamme kärsiä rytmihäiriöistä, unettomuudesta, huonosta muistista, liiallisista unista, mielenterveysongelmista, kokea hysterian tunteita tai emotionaalista tunnottomuutta.

Sydän on tietoisuutemme keskus ja hengen (”Shen” = spirit) koti; se ylläpitää emotionaalista tasapainoamme niin että kehomme ja mielemme voi kukoistaa. Henkinen aktiivisuus liittyy Sydämeen. ”Shen” on määritelmä näkyvälle toimeliasuudelle elämässä: Pysymme avoimina, herkkinä, löydämme pilkkeen silmäkulmasta. 

Samaan aikaan Ohutsuoli, joka on Tulielementin toissijainen sisäelin, toimii ns. iskunvaimentimena. Fyysisellä tasolla Ohutsuoli huolehtii ravinnon imeytymisestä kehoomme, syvemmällä tasolla taas ideoidemme ja tunteidemme ”imeytymisestä”.

Iskunvaimentimen rooli on erittäin tärkeä, koska Sydän on kehomme herkin ja haavoittuvin elin. Emotionaaliset myrskyt, parisuhdehaasteet, erot, menetykset, hämmennykset, loukkaantumiset, stressi, ahdistus, burn out –  kaikki nuo voivat keikauttaa Sydänenergiamme päälaelleen sekunnin murto-osassa.

Shiatsu on hienovarainen, lempeä mutta erittäin tehokas parantamisen muoto. Shiatsu maadoittaa ja tasapainottaa kehosi ja mielesi, niin että kykenet paremmin käsittelemään ja ymmärtämään elämäsi haasteita ja jopa niin ettei edellä mainittuja ääripäitä pääse edes syntymään.

Jokainen meistä voi tehdä päätöksen oman hyvinvoinnin puolesta, mahdollisuus uuteen ihmeeseen on jokaisessa hetkessä. 

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Shiatsu, sydän ja kesä

Valmistaudu talveen

Shiatsun näkökulmasta paras tapa valmistautua talveen on varmistaa, että Ki-energia virtaa kehossasi voimallisena ja vapaasti.

Esteetön energian virtaus takaa hyvän vastustuskyvyn talven vaivoja vastaan pitämällä oman immuunijärjestelmän ja kehon luonnollisen puolustuskyvyn vahvana. Se myös antaa energiaa kohdata  tummat ja joskus synkätkin talvipäivät positiivisin mielin.

Miten voit siis saavuttaa tämän tilan? Ensinnäkin on tärkeää pitää munuaiset lämpimänä. Energeettisesti munuaiset ovat sinun ”akku” eli ne antavat energiaa kehosi lämmittämiseen ja pitävät Ki:n virtaavana. Kylmät munuaiset aiheuttavat alaselän kiputiloja, sekä mahdollisuus vilustumiseen ja flunssaan kasvaa.

Toiseksi, on tärkeää syödä hyvin. Luonto tarjoaa tiettyjä ruokia tiettyinä aikoina vuodesta hyvästä syystä. Hyvä ja laadukas ruoka antaa energiaa, jota tarvitaan talvella, joten opi hyödyntämään talven satoa – salaatti helmikuussa ei ole hyvä kenellekään.

Lopuksi: varaa oma aikasi shiatsuun jo ENNEN talvea, jotta voit ennaltaehkäistä ns. talven vaivat ja ylläpitää terveyttäsi helpolla ja rentouttavalla tavalla.

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Valmistaudu talveen

Rohkeudesta

Kuinka useasti olet kokenut meneväsi kasaan? Kuinka useasti olet pitänyt suusi kiinni, vaikka olisit halunnut huutaa ääneen sydämesi voimasta? Kuinka useasti olet sullonut itsesi johonkin rooliin, johon et halunnut,  vain koska joku toinen on sitä vaatinut (vanhempasi, työyhteisösi, ystäväsi, yhteiskunta)?

Kuinka monta kertaa olet antanut periksi? Suistunut kohti impulsiivista tai riippuvuuteen perustuvaa käytöstä sen sijaan, että olisit tehnyt selväjärkisen valinnan? Kuinka usein hoet itsellesi tai muille: En voi, en osaa, en uskalla. En voi olla kaikkea sitä mitä haluan, koska…

Elämä heittää eteemme päivittäin kymmeniä valintoja, jotka saavat meidät tuntemaan olomme joko luottavaiseksi, vahvaksi ja arvokkaaksi tai sitten riistää meiltä sen, mitä haluamme juuri kulloisellakin hetkellä.  Liian usein arvottomuuden tunteet ja pelko tunkeutuvat suurimpaan osaan raha-asioitamme, perhettämme, kehoamme tai minäkuvaamme koskeviin päätöksiin. Joka kerta, kun teemme pelkoon perustuvan valinnan, tuemme omaa uskomustamme arvottomuudestamme ja siitä, ettemme ole riittävän hyviä tai vahvoja ottamaan vastuuta omasta elämästämme, ajatuksistamme, uskomuksistamme, valinnoistamme. Joka kerta kun teemme pelkoon perustuvan valinnan, opetamme mieltämme uskomaan, että olemme avuttomia, toivottomia ja voimattomia. Tämä on tila, jossa helposti koemme olevamme olosuhteiden uhreja. Uhrina oleminen on jännä tila. Siinä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin syyttää muita, ketä tahansa muuta. Haavoittunut inhimillinen egomme haluaa uhrina ollessaan osoittaa sormella. Se antaa meille erilaisia selityksiä siitä miksi juuri minulla ei ole tarvitsemaani voimaa, aikaa tai rohkeutta muutoksen tekemiseen. Syyttäminen on ovela. Se on yksi pelon muoto, joka estää meitä olemasta vastuussa omasta elämästämme.

Kun näin luovumme omasta voimastamme, antaudumme riippuvuuksille, peloille, epäterveille impulsseille ja menneisyytemme synnyttämille toistuville kaavoille ja toimintatavoille. Me todella uskomme olevamme heikkoja ja epävarmoja.

Ymmärräthän kuitenkin, että nuo menneisyydessämme opitut toimintamallit ja reagointitavat eivät ole aitoa, oikeaa sinua.

Miksi niin monet meistä pitävät kiinni menneisyyden kokemuksista ja kieltäytyvät päästämästä irti? Onko syynä se, ettemme tiedä miten päästää irti ja jatkaa matkaa? Vai voisiko olla niin, että tutut emotionaaliset haavamme ovat osa tarinaamme, tuttua ja turvallista inhimillistä draamaamme ja koemme olevamme enemmän oma itsemme, kun pidämme niistä kiinni?

Vapauden kokemiseksi meidän täytyy hyväksyä haavamme, antautua ja päästää irti. Meidän täytyy olla halukkaita ottamaan vastuu siitä, mistä pidämme kiinni. Meidän täytyy olla halukkaita ottamaan vastuu itsestämme.

Emotionaalisen vapautumisen laki kehottaa meitä päästämään irti esimerkiksi seuraavista uskomuksista:

Minä olen oikeassa. Sinä olet väärässä. Minä olen hyvä / huono. Sinä olet hyvä / huono.

Emotionaalinen vapaus on portti unelmiimme ja tavoitteisiimme.

Rohkeutta on ottaa vastuu. Rohkeutta on rakastaa itseään.

 

Rakasta itseäsi kaiken sen hyvän takia, jota tuot maailmaan.

Rakasta itseäsi, sillä olet tehnyt paljon työtä tullaksesi paremmaksi ihmiseksi.

Rakasta itseäsi kaikkien lahjojesi takia.

Rakasta itseäsi sen kaiken takia, mikä on mennyt hyvin.

Rakasta itseäsi, sillä maailmassa on vain yksi kaltaisesi ihminen.

Rakasta itseäsi sen rohkeuden ja luottamuksen takia, mitä sisäisen työn tekeminen vaatii.

 

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Rohkeudesta

Mielen voimasta

Tulet sellaiseksi niin kuin ajattelet. Ajatuksesi ja sanasi ovat siemeniä, jotka itävät ja kasvavat. Siemenet juurtuvat ja alkavat tuottaa kasvustoa; muotoilla fyysisen kehosi solurakenteita ja sitä myötä vaikuttaa koko olemiseesi. Jos ajattelet, että sairaudet ja kehon kireydet ja vaivat ovat kontrollisi ulkopuolella, otapa hetki aikaa itsellesi ja mieti millaisissa elämäntilanteissa aina sairastut? Tai niskasi jumiutuvat? Tai nivelet poksuvat? Vai kärsitkö kenties kroonisista kivuista, allergiasta, nivelvaivoista, päänsärystä, unettomuudesta, masennuksesta, liikalihavuudesta…listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Kun opit näkemään elämän oppimiskokemuksena ja mahdollisuutena syventää suhdetta omaan mieleesi ja kehoosi, parantuminen on mahdollista.

Esimerkiksi flunssa tarttuu sinuun vain, jos immuniteettisi on jo valmiiksi heikko. Sana influenssa tarkoittaa ’tulla jonkun vaikutuksen alaiseksi’, mikä viittaa siihen, että jollakin on sinuun voimakas vaikutus ja se saa sinut epäilemään omia ajatuksia ja tunteitasi. Flunssa lähettää selkeän viestin, että tarvitset aikalisän.

Entäpä selkävaivat? Selkään liittyvät selviytymistä koskevat asiat. Ajatukset, kuten ”minua ei tueta” tai ”minut jätetään pulaan” voivat kääntyä selkäkivuiksi. Asettaako joku paineita sinulle? Tunnetko itsesi ylikuormitetuksi?
Yläselkä on sydämesi vastakkainen puoli. Kun etupuoli näyttää ystävälliseltä, selkään säilötään tukahdutettu viha, raivo, loukkaantuminen, syyllisyyden ja häpeän tunteet ja pelko. Jopa ihmisiä pannaan sinne – muistoja, tunteita, jotka liittyvät johonkin ihmiseen, jonka haluat työntää pois tai kieltää tai jota haluat välttää. Käännätkö selkäsi jollekin tai jollekulle? Se joku voit olla myös sinä itse.

Jokaisella on kehossaan paranemisjärjestelmä, joka voi parantaa minkä tahansa fyysisen tai ei-fyysisen ongelman. Se on immuunijärjestelmä. Ainoa asia, mikä estää immuunijärjestelmäämme toimimasta, on stressi. Tutkimusten mukaan stressi on syynä ainakin 95% sairauksista. Loput viisi prosenttia sairauksista ovat geneettisiä ja niiden aiheuttaja on kyseisen henkilön suvussa esiintyvä stressi. Liiallinen ja liian pitkään kestävä stressi luo ns. kroonisen stressitilan, joka on yhdistetty sydänkohtauksiin ja halvauskohtauksiin sekä saattaa vaikuttaa syövän ja kroonisten hengityselinsairauksien syntyyn.

Kaikki sairaudet ovat tietenkin vain jäävuoren huippu. Stressi vaikuttaa tunne-elämään pilaamalla elämänilon. Tärkeää on myös huomata, että stressi, josta puhumme ja joka luo sairautta, ei perustu olosuhteisiin, joita toivoisit voivasi muuttaa. Se on syvään juurtunutta stressiä, joka elää sisälläsi ja on riippumaton ulkoisista olosuhteista.

Kun siis rupeamme parantamaan sairauksia, meidän on käsiteltävä niiden syytä. Kuitenkin syytä voi olla joskus hankala, jopa mahdotonta löytää.

Ensimmäinen ja tärkein askel paranemisen prosessissa on tiedostaminen ja hyväksyminen. Parantuminen on luottamuksen ja sisäisen voimasi löytämisen matka. Kun hyväksyt itsesi juuri sellaisena  kuin olet ja annat itsellesi anteeksi, vapaudut. Se voi myös tapahtua hyväksymällä ja antamalla anteeksi toiselle ihmiselle ja päästämällä irti syyttämisestä. Tällaisen anteeksiannon voima on valtava. Anteeksianto tarkoittaa sen sanomista, että välitän itsestäni riittävästi, etten halua itseeni enää koskevan enkä halua kuljettaa tätä tuskaa enää mukanani. Tällainen anteeksianto ei tarkoita unohtamista. Se ei selitä mitään pois, se ei poista tekoa tai vähennä sen vakavuutta. Se kuitenkin purkaa tilanteen ja vapauttaa emotionaalisen latauksen.

Kipuun kiintyminen voi kuitenkin luoda valtavan vastustuksen anteeksiantamiselle, sillä samalla vapaudut myös kaikista tekosyistä kärsimyksellesi. Ei ole enää ketään, jota syyttää, eikä mitään syytä tuskalle. On myös paljon helpompi syyttää muita kuin ottaa vastuu omasta mielentilasta. Anteeksiantamattomuus on täydellinen tekosyy kieltäytyä muutoksesta ja irti päästämisestä.

Aivan yhtä tärkeää kuin muille anteeksi antaminen on, että annat anteeksi itsellesi. Se on yksinkertaisesti inhimillisyytesi tunnustamista ja oman haavoittuvuutesi täydellistä hyväksymistä – että annat itsellesi anteeksi menneet teot, sanat, asiat, jotka teit tai jätit tekemättä. se on kuin riisuuntumista emotionaalisesti alastomaksi ja aloittamista alusta tässä hetkessä.

”Antautuminen tarkoittaa päättämistä, että lakkaat taistelemasta maailmaa vastaan ja alat sen sijaan rakastaa. Se on vapautus tuskasta. Se on sulautumista siihen itseen, joka me todella olemme.” (Marianne Williamson – A Return to Love)

 

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Mielen voimasta

Kevät on puuelementin aikaa

Muinaisessa kiinalaisessa kulttuurissa syntyi ainutlaatuinen tapa ymmärtää elämää, terveyttä ja sairautta.  He huomasivat, että samat perusenergiat, jotka ovat havaittavissa ympäröivässä maailmassa, heijastuivat myös ihmisestä. Viiden elementin (vesi, puu, tuli, maa, metalli) teoria on tapa kuvata näitä energioita. Teoria on siis syntynyt ajattelutavasta, joka perustuu luonnon ja sen käyttäytymisen havainnointiin.

Luonnossa nämä viisi perusenergiaa liitetään aina vuodenaikoihin ja ihmiskehossa niiden vastaavuudet ja vaikutussuhteet havaitaan sisäelimissä, meridiaaneissa, aisteissa ja tunteissa.

Kuten vuodenajatkin, jokainen elementeistä synnyttää seuraavan loputtomassa kierrossa. Aivan kuten ihanteellinen kesä antaa runsaan syksyn sadon, elementtien tasapainoinen kierto kehossamme parantaa hyvinvointiamme. Jos siis yksikin elementti on epätasapainossa, se vaikuttaa heti kaikkiin muihin elementteihin. Se on tällöin kuin ketju yhdellä heikolla linkillä; koko sykli vahingoittuu ja oireilu kehossa alkaa.

Viiden elementin teoria onkin ennen kaikkea vastaavuuksien teoria. Järjestelmällä ymmärretään elimistön sisäisiä vuorovaikutussuhteita ja ihmisen suhdetta ympäröivään maailmaan. Tämä nojaa vanhaan kiinalaiseen ajattelutapaan.

Akupainannalla ja shiatsulla tasapainotetaan elementtien välisiä häiriötiloja, jotka usein ovat kustakin vuodenajasta riippuen hyvinkin erilaisia. Shiatsussa keho nähdään yhteydessä mieleen, tunteisiin ja ympäröivään maailmaan. Näin ollen myös diagnoosia ja hoitoa tehdessä kiinnitetään huomiota kaikkiin näihin aspekteihin. Esimerkiksi turhautuminen ja torjuva asenne voivat olla syynä toistuviin päänsärkyihin ja ruuansulatusvaivoihin. Nämä vaivat taas lisääntyvät yleisesti ottaen aina keväisin, koska keho kokee yhä olevansa tukossa hitaan talven jäljiltä.

Kevät on puuelementin aikaa. Kevät on omien elämänmittaisten päämäärien visualisoimisen aikaa. Aivan kuin kasvin versot tunkevat maan läpi päämäärätietoisesti kohti valoa, ihminenkin on kutsuttu synnyttämään uutta innokkaana ja koko luonnollista potentiaaliamme ja luovuuttamme käyttäen.

Puuelementin epätasapaino saa meidät tuntemaan itsemme turhautuneeksi, toivottomaksi, hyökkääväksi ja torjuvaksi. Saatamme helposti menettää uskomme sisäiseen voimaamme saavuttaa haluamamme päämäärät. Saatamme suunnitella loputtomasti, uskaltamatta ottaa yhtäkään askelta. Saatamme tehdä valintoja, jotka eivät vie meitä yhtään kohti sisäisiä päämääriämme tai jotka jättävät meidät ”tyhjän päälle”. Jotkut saattavat tuntea epämääräistä surua tai masennusta.

Fyysisesti puuelementin epätasapainotilat voivat näkyä maksa tai sappirakko-ongelmina, ärtyneisyytenä, ahdistuksena, väsymyksenä, näköongelmina, päänsärkyinä, allergioina, ruoansulatusongelmina, lihasjäykkyytenä tai –särkynä, lisääntymiseen ja sukupuolikäyttäytymiseen liittyvinä ongelmina.

Jos koet, että jotkut näistä haasteista liittyvät sinuun, älä vaivu epätoivoon! Shiatsulla ja akupainannalla saamme ihmeitä aikaan!

 

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevät on puuelementin aikaa

Tyhjyydestä

Vanhassa Zen-traditiossa kerrotaan tarinaa älykkäästä ja innokkaasta yliopiston professorista, joka tulee saamaan oppia Zen-mestarilta. Mestari tarjoaa hänelle teetä kuppiin, mutta kaataa niin reilusti, että se valuu reunojen yli. Kun yliopiston professori hienotunteisesti ilmaisee tyrmistyksensä ylitsevuotavasta teekupista, Zen- mestari vain jatkaa kaatamista.

”Mieli, joka on liian täynnä, ei voi ottaa vastaan mitään uutta” mestari selittää. ”Kuten tämä kuppi, sinä olet niin täynnä mielipiteitä ja ennakkokäsityksiä. Pystyäksesi löytämään onnellisuuden, sinun täytyy ensin tyhjentää kuppi.” Kupilla tässä tarkoitamme  tietenkin mieltä.

Meidät on opetettu asennoitumaan elämään kuten tämä tarinan professori, täyttäen elämämme ja mielemme, kuten Zen-mestari täytti teekuppia.

Meillä on itsekeskeinen mieli, joka aiheuttaa meille paljon murhetta.

Kun olemme masentuneita tai koemme epäonnistuvamme, olemme oppineet täyttämään tyhjiötä kaikenlaisella puuhastelulla, ns. psykologisella materialismilla. Pumppaamme egoamme: itsetunto, itsensä kehittäminen, itsevarmuus, itsensä ilmaiseminen, itsekontrolli ovat asioita, joihin halutaan panostaa, mutta valitettavasti lähestymistapa ja tarkoitus on usein enemmän haitallinen kuin hyödyllinen. Halutaan kovasti olla jotain, saavuttaa jotain.

Mielemme on ristiriitainen; toisaalta pidämme elämää hämmentävänä arvoituksena, joka aiheuttaa meille paljon murhetta, ja samalla olemme tietoisia elämän rajattomasta, äärettömästä luonteesta. Niinpä alamme etsiä vastausta arvoitukseen.

Buddhalaisuus kuitenkin opettaa meille, että onnellisuutta ei saavuteta omistushalulla, oli se sitten materialistista tai psykologista. Onnellisuus saavutetaan päästämällä irti kaikista kiintymyksistä. Buddhalaisuudessa läpipäästämätön, erillinen ja yksilöitynyt Itse on ennemminkin ongelma kuin ratkaisu. Kaikki meistä etsivät onnea. Mutta jos sitä etsitään keräämällä kokemuksia, tavaroita, uskomuksia, ihmissuhteita, haluamalla, tarvitsemalla, ”jos vain minulla olisi sitä ja tätä, sitten olisin onnellinen” -tyyppisellä ajattelulla, mitä tahansa oman itsemme ulkopuolelta, olemme kadottaneet hyvin olennaisen näkökulman. Samaa ”jos vain minulla olisi…” –ajattelutapaa voi soveltaa jopa valaistumiseen. Uskomme, että valaistuminen on vastaus kärsimykseemme. Ja taas meillä on uusi porkkana, uusi ”jos vain”.

Me kaikki olemme kuluttaneet vuosia rakentaen ehdollista näkemystä elämästä. On olemassa minä ja on olemassa tuo jokin tuolla jossain, joka yrittää joko satuttaa tai miellyttää meitä. Pysymme erillään elämästämme, analysoimme sitä, arvostelemme, etsimme vastauksia kysymyksiin: ”Onko siitä minulle hyötyä?” tai ”tuottaako se minulle mielihyvää?”. Toimimme näin aamusta iltaan. Mukavan, ystävällisen kuoremme alla piilee suunnaton levottomuus ja meillä kaikilla on keinomme peittää se: syömme liikaa, juomme liikaa, teemme töitä liikaa, katsomme liian paljon televisiota, urheilemme liikaa.  Teemme kaiken aikaa JOTAIN peittääksemme eksistentiaalisen perusahdistuksemme.

Valaistuminen ei ole jotain, joka saavutetaan. Se on jonkin poissaoloa. Tyhjyyttä. Luonnollinen elämä on se, mitä me todella haluamme. Kun alamme aavistaa, että elämän ongelma ei ole itsemme ulkopuolella, olemme alkaneet kulkea oikeaa polkua. Oleminen tyhjyydessä vaatii rohkeutta ja halua tehdä jotain sellaista, joka ei ole helppoa. On tärkeää ymmärtää, että on jo saavutus istua 15 minuuttia tyynyllä. Vain istua tyynenä, yksinkertaisesti olla.

Jos pelkäisimme vettä, emmekä osaisi uida, ensimmäinen saavutus olisi yksinkertaisesti veteen meneminen. Seuraava askel voisi olla kasvojen kasteleminen ja niin edelleen. Tarkoittaako tämä sitä, että toinen, joka osaa jo uida on parempi? Ei. Molemmat ovat täydellisiä sillä tasolla, millä he ovat. Kysymys tässä elämässä ei ole siitä, että ollaan hyviä, huonoja, parempia, huonompia. Sekin, ettei ymmärrä on ihan ok. Ole siis lempeä itseäsi kohtaan. Ymmärryksemme kasvaa vuosien myötä, mutta jokaisena hetkenä olemme täydellisiä. Teemme aina parhaamme siitä tilanteesta katsoen, jossa kulloinkin olemme.

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Tyhjyydestä

Muutos pintaa syvemmältä

Itämainen diagnoosi on taitoa nähdä pinnallisen taakse syvyyksiin; taitoa paljastaa sisäinen totuus. Se ilmentää käytännössä yhdentymisen ja ykseyden periaatetta, joka on kaiken itämaisen ajattelun ja toiminnan taustalla.

Jo kauan ennen röntgensäteitä ja verikokeita perinteiset parantajat käyttivät pehmeitä metodeita selvittäessään kunkin ihmisen henkilökohtaista terveydentilaa, taipumuksia ja ihmisluonnetta. Heidän ymmärryksestään kumpusi mielen, kehon ja hengen yhteyden syvä arvostus. Keho on sielun fyysinen ilmentymä. Keho ja sielu ovat yhtä. Keho on sekä hengen ilmentymä että sen symboli. Kyky järjestää ja ohjata energiaa ei ole vain pyhimysten ja hengellisten opettajien yksinoikeus, meillä kaikilla on tämä kyky. Itse asiassa käytämme sitä koko ajan, kuitenkin useimmiten tiedostamattamme. Meidän täytyy tulla tietoisiksi tästä energiasta, joka itsessään on elämä, sekä ohjata ja järjestää sitä.

Kaikki ihmiset etsivät vastauksia elämän tärkeimpiin kysymyksiin: Kuka minä olen? Mitkä ovat vahvuuteni? Mitkä ovat heikkouteni? Mikä on elämäni suunta?

Mitä tietoisemmaksi tulet omista vahvuuksistasi, sitä helpommin voit valita etenemisesi kykyjesi ja onnellisuutesi suuntaan. Tietoisuus kehittää elämäsi laatua.  Huomaat, että sinulla on jo kaikki se, mitä tarvitset ollaksesi onnellinen. Meillä on niin monia harhakäsityksiä itsestämme. Useimmat ajattelevat, että heissä on jotain väärin tai että heidän täytyy muuttua ollakseen onnellisia. Tämä asenne vain lisää alemmuuden- ja syyllisyyden tunteita. Jokainen meistä on jo tarpeeksi hyvä! Meillä on jo kaikki avaimet onnellisuuteen; itsessä olevan hyvän tunnistaminen ja kehittäminen.

Itsetuntemuksemme kasvaessa alamme nähdä sekä vahvuuksiamme että heikkouksiamme. Rupeamme näkemään heikkoutemme niiden todellisessa valossa: käyttäytymismalleina, eikä jonakin mistä meidän tulisi tuntea itsemme huonoksi. Useimmiten nämä käyttäytymismallit ovat suoraa perimää  lapsuutemme ajalta meitä ympäröineiltä aikuisilta. Huomaamme kuinka tapamme olla, ajatella ja reagoida ovatkin itse asiassa vanhempiemme tapa olla, ajatella ja reagoida.

Sanotaan esimerkiksi, että suolistosi on heikko ja kärsit jatkuvista vatsavaivoista. Sen sijaan, että käyttäisit tätä tietoa arvostellaksesi itseäsi tai velloaksesi jatkuvassa negatiivisen asenteen kehässä, voit käyttää tietoa tehdäksesi itsesi onnelliseksi tietoisilla valinnoilla, kohtelemalla suolistoasi lempeästi ja kunnioittavasti. Itsetuntemuksen avulla voit valita ruokasi huolellisesti, voit päättää pureskella ruokasi hyvin ja syödä tyynellä ja rauhallisella tavalla. Suolistosi tulee vähitellen yhä voimakkaammaksi; ajattelet selkeämmin ja saat paljon enemmän itseluottamusta.

Tällä tavalla käytät itsetuntemustasi tehdäksesi itsesi onnelliseksi.

Itämainen diagnostiikka auttaa sinut näkemään asioiden pinnan taakse, omaan sisäiseen olemukseesi. Näennäisestä erillisyydestään ja erilaisuudestaan, jopa ristiriitaisesta vastakkaisuudestaan huolimatta, kaikki maailmankaikkeutemme osaset ovat syvemmin tarkasteltuna harmonisesti yhtä.

Luonto ja maailmankaikkeus luovat loputtomasti ja vaivattomasti elämää tyhjästä.  Tämän materialisoitumisen myötä ykseydestä muodostuu Yin ja Yang, Ki (Ki-energia on elämän energia, joka täyttää kaiken elollisen ja ylläpitää sitä, myös ihmisessä), alkeishiukkaset, molekyylit, kasvit, eläimet ja ihmiset.

Koemme suurinta vapautta toimiessamme yhteydessä toisiin ja kaikkeuteen – se antaa meille kyvyn saada aikaan harmoniaa ja rauhaa alati esiin nousevissa ristiriitaisissa ja hankalissa elämäntilanteissa.

Nähdäksesi sisäisen itsesi, sinun tulee harjoittaa hyvän näkemistä itsessäsi ja muissa. Positiivisuus on elämän voima, joka kestää, rakentaa ja lopulta vie menestykseen.

Lähde: Ohashi: Kehon kieli

 

 

Posted in Itämainen diagnoosi | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutos pintaa syvemmältä