Mielenterveysviikko 2016

lake_autumnMielenterveys on hyvinvointia, ei sairautta

Marraskuussa vietetään mielenterveysviikkoa. Viikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Vuoden 2016 mielenterveysviikon teema on: Oletko sinut?

Viikko antaa myös mahdollisuuden kiittää niistä asioista, jotka ovat hyvin elämässämme sekä tunnistaa millä osa-alueilla kohtaamme haasteita ja sitä kautta löytää keinoja hyvinvointimme parantamiseen.

Usein sanaan mielenterveys liitetään esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia jne. Nämä ovat kuitenkin olosuhteita, seurausta jostain, ja ovat kaikki hoidettavissa olevia asioita.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan mielenterveys on ”hyvinvoinnin kokemus, jossa jokainen yksilö ymmärtää oman potentiaalinsa, selviytyy elämän erilaisissa normaaleissa stressitilanteissa, työskentelee tuloksellisesti ja pystyy toimimaan osana omia yhteisöjään.”

Itämaisen näkemyksen mukaan mielenterveys liitetään käsitteeseen nimeltä Shen (sielu / henki). Sitä ei voi konkreettisesti nähdä, mutta se heijastuu silmiemme pilkkeestä sekä sisältä kumpuavasta säteilystämme, elinvoimastamme, joka kertoo omasta ainutlaatuisuudestamme ihmisenä.

Kun Shen on terve ja tasapainossa, me koemme itsemme maadoittuneeksi ja rauhalliseksi emmekä häiriinny helposti ulkoisten olosuhteiden johdosta.
Lisäksi nukumme rauhallisesti, näemme lempeitä unia. Keskustellessamme kykenemme pitämään katsekontaktin keskustelukumppaniin ja puheemme on johdonmukaista ja selkeää. Elämme haluamamme kaltaista elämää voimakkaasti sellaisina kuin olemme sekä kykenemme antamaan ja vastaanottamaan rakkautta helposti.

Monenlaiset asiat voivat horjuttaa Shenin tasapainoa, esimerkiksi erilaiset shokkitilat, traumat, hyväksikäyttö, liiallinen pitkään jatkunut stressi, liian vähälle jäänyt lepo. Ensimmäiset huomaamasi oireet voivat liittyä unensaantivaikeuksiin, yöllä heräämisiin, ailahteleviin tunteisiin, epämääräiseen ahdistukseen, hylätyksi tulemisen pelkoihin, alakuloisuuteen.

Nämä kaikki ovat normaaleja oireita, joihin saat apua kunnioittamalla ja ravitsemalla kehoasi ja mieltäsi:

• syömällä laadukasta ei-prosessoitua (luomu)ruokaa, proteiinipitoisen aamiaisen ja lounaan, kevyemmän päivällisen. Kun syöt, tee se tietoisesti, rauhallisesti ja keskittyen. Älä lue, katso televisiota/tietokonetta samaan aikaan. Ole kiitollinen saamastasi ravinnosta.
• Muista nesteytys: vettä, yrttiteetä, lämpimiä keittoja
• Liikuta kehoasi: kävele, juokse, joogaa, käy uimassa, pyöräile, siivoa, venyttele
• Muista LEVÄTÄ. Käy nukkumaan kohtuulliseen aikaan, ota torkut, meditoi, ota aikaa itsellesi!

Edellä mainitut ovat pieniä arkisia asioita, joita voimme tehdä itsemme hyväksi päivittäin. Joskus näistäkin asioista on hyvä saada pieni muistutus, koputus olkapäähän – se on minun tehtäväni hyvinvoinnin ammattilaisena.

SHIATSU antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella vahvistavan kosketuksen vastaanottamista. Shiatsun kautta saat muistutuksen siitä, että kehosi, mielesi ja elämäsi on tärkeää. Shiatsu voi auttaa sinua selviytymään, selvittämään ja päästämään irti kokemuksista, jotka ovat häirinneet elämäsi voimaa, vieneet epätasapainoon. Saat kokemuksen tasapainoisesta ja helpommasta olemisesta, pääset yhteyteen kehosi ja sielusi kanssa. Hoidossa käytetyillä tietyillä akupainantapisteillä on suora yhteys Sheniimme.

Käytä hyväksesi Mielenterveysviikon tarjoama mahdollisuus tulla tietoisemmaksi omasta itsestäsi sekä ihmisistä ympärilläsi.
Katso ihmisten silmiin, näetkö niissä kirkkaan Shenin?

This entry was posted in Itämainen diagnoosi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.