Pohdiskeltavaa talven varalle

Talvi ja kylmyys opettaa meille, että ainoa keino nauttia täysin rinnoin tästä vuodenajasta on antautua ja hyväksyä kaikki, mitä sillä on meille annettavana. Maa jäätyy, luonto jähmettyy ja hiljenee. On aika kääntyä sisäänpäin, tarkkailemaan omaa sisintämme, ystävystyä pimeyden kanssa, pimeyden, joka on ympärillämme ja myös meissä.

Talvella – aivan kuten kasvit aloittavat oman metamorfoosinsa maan sisällä kohti kevättä – myös ihmisen energioita kutsutaan hiljaiseen kuunteluun ja sitä kautta syntyvään muutokseen.

Sisimmässämme saatamme pelätä muutosta ja hiljentymistä, joten täytä itsesi kaikella sellaisella, joka antaa sinulle valoa.

Itämaisen viiden elementin teorian mukaan vesielementti kuuluu talveen. Kehossamme siihen liitetään Munuaiset ja Virtsarakko, jotka mm. tasapainottavat kehomme aineenvaihduntaa sekä verenpainetta. Fysiologinen vastaavuus liittyy myös aivojen, keskushermoston ja luuston rakenteeseen sekä hormonitoimintaan. Vesielementti määrittelee, kuinka sopeudut stressiin ja kuinka ikääntyminen meissä ilmenee. Munuaiset nähdään myös elämän energiamme (Qi) varastona.
Henkisellä tasolla vesielementtiin liittyvät mahdolliset stressiä aiheuttavat teemat liittyvät mm. siihen, kuinka kohtaamme erilaisia riskejä ja pelkoja, kuinka hyvin pystyt luottamaan itseesi ongelmatilanteessa tai koetko, että sinulla on riittävästi kapasiteettia päämääriesi tavoitteluun ja vaikeuksista yli pääsemiseen.

Maapallon pinta koostuu noin 75% vedestä, ihmiskehon painosta 60% on vettä. Vesi on mukautuvaa ja se löytää oman tiensä helposti virraten, kuitenkin vedellä on voimaa läpäistä kovinkin kivi tai siirtää isojakin elementtejä. Veden voima on hiljainen, mutta valtava.

Vanhetessamme keho kuivuu, luut ja hiukset haurastuvat, iho menettää kimmoisuutensa ja mieli joustavuutensa. Perinteinen kiinalainen lääketiede antaa monenlaisia keinoja, henkisiä, fyysisiä sekä ravinnollisia, joilla voit helpottaa huomattavasti kehon vanhenemisen väistämättömiä seurauksia. Kurkkaa alempana millainen kurssi tähän aiheeseen liittyen on tulossa keväällä 2017!

Tunteet
Pelko on vesielementtiin liitettävä voimakas tunne. Terveellä tavalla koettuna, pelko liikuttaa ja ohjaa meitä pysymään hereillä ja valppaana. Jos vesielementti on epätasapainossa, pelosta tulee este kaikelle toiminnallemme ja se voi johtaa jopa ahdistukseen tai fobioihin. Tällaisessa tilanteessa tarvitsemme maadoittumista ja rintakehään pakkautuneen energian vapauttamista. Kehohoidot ovat erinomainen keino maadoittaa ja vapautua pelon painolastista.

Fysiologisesti pelko nostaa adrenaalitasoa, joka taas nostaa sydämen lyöntitiheyttä, hengitys kiihtyy, lihakset jännittyvät ja pidätämme hengitystä. Tällaisista fysiologisista reaktiosta voi tulla kehomuistiin jäänyt kierre. Kaikki meistä kokevat pelon tunteita, mutta vesielementissä (sen ollessa epätasapainossa) se määrittää käytöstämme. Kysymys onkin siitä, kuinka tulemme toimeen pelon kanssa. Vesityypin tasapaino näkyy hyvin siinä, kuinka voimallisesti hänen tahdonvoimansa on läsnä kaikessa tekemisessä. Tahdonvoima ilmenee myös siinä, kuinka hän mielen suoruuden, vaistonvaraisen energian ja rohkeuden avulla pystyy toteuttamaan päätöksiään. Mitään yhden ammatin tai elämänkuvan tasaista polkua vesityyppi kulkee harvemmin, ennemminkin monenmuotoisia motivoituneita jaksoja elämän eri alueilla.
Kaikissa meissä on kaikkia viittä eri elementtiä (vesi, puu, tuli, maa, metalli) ja näin talven aikaan nimenomaan vesielementti aktivoituu, joillain enemmän toisilla vähemmän.

Ravinto
Vesielementtiä ravitaan runsailla, syvästi kehon rakenteeseen vaikuttavilla ruuilla. Ruokavalion tulisi olla laaja ja monipuolinen, sisältää paljon mineraaleja ja hivenaineita sekä hormoni- ja hermojärjestelmän tueksi riittävästi rasvoja.

Jos sinulla on:
Alaselän heikkoutta ja kipua
Unettomuutta
Rauhattomuutta ja yöhikoilua
Kuumuuden tunnetta käsissä, jaloissa ja rintakehässä
Kuulo-ongelmia tai tinnitusta
Nivelten jäykkyyttä
Silmäpussit tai tummat silmänaluset
Huimausta
Korkeaa verenpainetta
Luuston heikkoutta
Kipeä kurkku mikä johtuu väsymyksestä

sinulla on todennäköisesti vähyystila vesielementissä. Tällöin suosittelen vähentämään kahvin, sokerin, suolan, alkoholin ja kuumentavien ruokien (mausteiset ruuat, inkivääri, sipulit, kaneli, pippurit) käyttöä. Hyviä ruoka-aineita ovat mm. äyriäiset ja kalat (eritoten valkoinen kala), kananmuna, sianliha, parsa, munakoiso, fenkoli, selleri, riisi, ohra, tofu, hirssi, saksanpähkinät, voi, viinirypäleet, mustaviinimarjat, karpalo, mansikka, mustikka, avocado, banaani, omena, jugurtit, melonit, kurkku, maito, metsäsienet, klorella, juurekset.

Jos taas huomaat seuraavia oireita:
Väsymys
Kylmät raajat
Turvotus jaloissa
Alaselän ja polvien heikkous
Heikentynyt seksuaalinen halukkuus
Hedelmättömyys
Virtsatie- ja eturauhasvaivat
Löysä vatsa
Turvotukset
Vaikeus hengittää sisään
Kuulon heikkeneminen ja tinnitus
Silmäpussit tai tummat silmänaluset

Tällöin vähennä kylmentäviä ruokia (edellinen lista yllä), sokeria, sitrushedelmiä. Sen sijaan enemmän voit syödä lämmittäviä ja mausteisia ruokia, riistaruokia ja lampaanlihaa, kananmunaa, quinoaa, bataattia, fenkolia, saksanpähkinää, äyriäisiä ja kalaa, eritoten lohta, kauraa, kirsikka, vadelmat, voi, kaneli.

Shindo-meridiaanivenyttely sekä Yinjooga auttavat sinua pääsemään kehon ja mielen kireyksistä helpoilla, mutta syvälle sidekudokseen suuntautuvilla harjoituksilla. Lämpimästi tervetuloa tunneilleni!

Seuraavana vielä pieni itsehoidollinen vinkki!

 

Tuulen palatsi akupiste

GV16 – Hallitsijakanava meridiaani (Governing Vessel)
Niskan keskilinjalla, syvennyksessä heti kallonreunan alapuolella on akupiste, jota painamalla/hieromalla voidaan vapauttaa jännityksistä, vähentää päänsärkyä ja niskan jäykkyyttä ja huimausta sekä edistää elinvoimaa kehossa ja mielessä. Sillä on suora vaikutus aivorunkoon kuuluvaan ydinjatkeeseen, joka säätelee monia autonomisen hermoston tehtäviä. Kokeile! Tuntuu hyvältä!

This entry was posted in Itämainen diagnoosi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.