Puuelementin ihmetyksiä

Elämän suuria ihmetyksiä on radikaalisti pidentynyt päivä. Kevät saa meidät kaivautumaan koloistamme, hymyilemään tuntemattomalle vastaantulijalle, hassuttelemaan, inspiroitumaan uudesta, kenties aloittamaan erilaisia projekteja, kuten  kevätsiivousta.

Vaikka terminen kevät ei vielä olekaan alkanut, Itämaisen opin mukaan Kevät alkoi 20.3. kevätpäiväntasauksen myötä. Viiden elementin teoria, kiinalaisen lääketieteen ydin, on yksinkertainen konsepti, joka kuvastaa elämän loppumatonta kiertokulkua, ilman alkua tai loppua, ympyrän muodossa kuvatut elementit: Puu, Tuli, Maa, Metalli, Vesi, loppumattomasti luovat itseään ja toisiaan ikään kuin tyhjästä, tukevat ja kontrolloivat. Viiden elementin juuret palaavat Taoistiseen filosofiaan sekä Kiinan shamanistiseen perinteeseen. Kyseessä on syklinen käsitys elämästämme sekä persoonallisuuksistamme, tavastamme olla ja reagoida stressiin, sairauksista ja niiden aiheuttajista.

Puu-elementti on luotu Vesielementistä (talvi) ja on Tulielementin (kesä) ”äiti”. Tulielementti taas luo Maaelementin (loppukesä), joka taas luo Metallin (syksy), joka luo Vesielementin. Tätä sykliä kutsumme luovaksi sykliksi. Loppumaton, kuin tyhjästä uutta luova, aivan kuten vuodenajatkin.

Jokaiseen elementtiin liitetään muitakin asioita kuin vuodenaika: vuorokauden aika, tunne, sisäelimet, äänet, ilmanala, kehonosa jne.

Puu on vuoden syklin ensimmäinen elementti. Se symboloi luovuutta, elämää, evoluutiota, uusia alkuja ja ideoita, liikkeellepanevaa voimaa. Puun vuodenaika on KEVÄT. Japanissa on tavallista istuttaa kirsikkapuu vastasyntyneen lapsen kunniaksi, kun taas Lähi-idässä istutetaan puu kuoleman saapuessa, ikään kuin symboloimaan ikuista elämää.

Puun energia kiteytyy uusissa suunnitelmissa aamun valjetessa. Puun energiaa on mikä tahansa luova idea, vaikka huoneen uudelleen sisustaminen tai jonkun uuden projektin aloittaminen, joka vaatii suunnittelua ja tutkimustyötä. Vaikkakin luovien ideoiden alkuperäinen lähde liittyy Vesielementtiin ja talviaikaan, joka on reflektoimisen ja oman sisimmän kuuntelun aikaa. vesielementistä Puuelementtiin siirryttäessä, tämä luovuuden lähde nousee pintaan ja rupeaa saamaan muotoa ja suuntaa.

Puuelementin aika naisen hormonaalisessa kierrossa liittyy hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiseen kohdussa. Tällainen ”rakennus” ja valmistelu luovat sikiön kehityksen ja kasvun pohjaa. Uusi elämä on syntymässä. Mitä yhteistä on 7-vuotiaalla tytöllä ja 42-vuotiaalla naisella? Päällisin puolin ei mitään, mutta kiinalaisittain ajateltuna he elävät samankaltaista elämänvaihetta: nimittäin Puukauttaan. Puuenergia on siis luonteeltaan voimakkaasti ja nopeasti ylöspäin liikkuvaa. Se edustaa kasvua, fyysistä ja henkistä.

Puuelementti säätelee myös tunnemaailmaamme, joka linkittyy vahvasti terveyteemme. Maksa säätelee kehomme liikkeiden voimakkuutta, eritoten niissä kehon osissa, jotka antavat liikettä ja voimaa: lihakset, jänteet, nivelet, sidekudokset, ääreishermosto. Puuelementissä ihmisen käyttäytymismallit ja mahdolliset stressitekijät liittyvät siihen, miten suorasanaisesti ihminen toimii, kuinka jäykkä tai joustava hän on vuorovaikutuksessaan ja miten hän osaa suhtautua eteentuleviin haasteisiin. Puuelementin ihminen etsii jatkuvasti uusia tapoja toimia ja pyrkii korjaamaan sen, mikä ei enää ole toimivaa, ja on valmis vaihtamaan suuntaa nopeastikin, jos kokee sen paremmaksi. Hän nauttii, kun asiat tehdään korrektilla tavalla. Mukana on iso annos optimismia ja vahva näkemys siitä, mitkä asiat tulevat tulevaisuudessa toteutumaan. Puutyyppi voi myös olla hyvinkin kärsimätön ja elementin (Maksan Qi:n) ollessa epätasapainossa, hänestä voi tulla todella turhautunut ja agressiivinen.

Maksan energiat säätelevät kehon luonnollista flow-tilaa, joustavuutta kehossa ja mielessä, se myös varastoi Verta. Veri nähdään oman itsen ilmaisumuotona: se ravitsee itsetuntoa ja antaa meille runsaan ymmärryksen siitä keitä me olemme. Maksa ravitsee ja voitelee myös kudoksiamme, lihaksiamme, säätelee kuukautiskiertoamme ja luo perustan Sydämelle ja mielelle. Jos Maksan energiat ovat epätasapainossa, kuukautiskierto häiriintyy, kärsimme PMS-oireista, iho on kalpea ja kuiva sekä itsetuntomme saattaa tuntua heikolta.
Lihaskrampit ja spasmit sekä kynsien kunto liittyvät Maksaenergian heikkouteen. Myös silmät ja erilaiset näköön liittyvät oireet ja sairaudet, mutta myös henkinen näköalattomuus, liittyvät Maksan Qi-energian epätasapainoon.

Toinen Puuelementtiin liittyvä elin on Sappirakko. Sappi on vastuussa kyvystämme tehdä päätöksiä. Sen ollessa häiriötilassa käytöksemme saattaa olla passiivista, kädet ja jalat kylmät.

Erilaiset allergiat, korkea verenpaine, päänsäryt, migreenit, tulehdukset (eritoten nivelissä) vatsaongelmat (kaasu, ummetus, ripuli, huonovointisuus, hikka, röyhtäily), unettomuus, hartia- ja niskajäykkyydet, syömishäiriöt ovat oireita Puuenergian liikatilasta.

Puuenergian tasapainottamiseen hyviä vinkkejä: kävelymeditaatio, metsäkävelyt, Venyttely (katso vinkki alla), vähemmän kahvia, alkoholia ja tulisia ruokia. Yinjooga on myös loistava tasapainottaja.

Maksa-Sappimeridiaanivenytys hoitavilla tukiotteilla Puuelementti

Puuelementin Shindovenytys hoitavilla tukiotteilla. Venytyksen voit luonnollisesti tehdä myös yksin. Voit kokeilla asettaa sen puolen jalan, jolle venytyksen teet, seinää vasten. Saat näin tukea selällesi. Jos et yllä ottaa varpaista kiinni, anna alemman käden levätä reiden / säären päällä, ja ylemmän käden roikkua rentona korvan päällä (tai alhaalla, jos käden ylhäällä pitäminen on hankalaa).

Anna kehon painon pudottaa sinua pikku hiljaa kohti jalkaa, kylki edellä. Hengittele rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Muista, että ääriasentoon ei tarvitse päästä heti ensimmäisellä hengityksellä! Ole lempeä itsellesi ja kehollesi.
Pysy hiljaa paikoillaan hengitellen 1-3 minuuttia. Tuo keho hitaasti ylös ja tee yksi voimakas ulospuhallus suun kautta. Kuulostele hetken aikaa millä tavoin kehon puolet tuntuvat erilaisilta. Toista toiselle puolelle.

Mukavia venyttelyhetkiä ja toivottavasti tavataan kursseilla!

This entry was posted in Itämainen diagnoosi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.