Shiatsu, sydän ja kesä

Kesä on avoimuuden aikaa – kukat puhkeavat kukkaan, puut viheriöivät, metsäneläimet kömpivät koloistaan. Kiitä ja nauti tästä vuodenajasta. Juuri nyt lataamme akkujamme ja keräämme voimia syksyn ja talven varalle.

Itämainen lääketiede on tutkinut ki’n (Chi, Qi) eli energian virtausta kehossa vuosituhansien ajan. Kiinalaisessa lääketieteessä ja akupunktiossa käytettävä termi meridiaani on kanava, jota kautta ki liikkuu. Ihmisen ollessa terve ki liikkuu vapaasti.

Sairauden ja kiputilan vallitessa ki’n vapaa virtaus on jostain syystä estynyt. Shiatsun tarkoituksena on stimuloida ja tukea kehon omia paranemisprosesseja ja edistää hyvinvointia tasapainottamalla kehon omia energioita. Hoidon tarkoituksena on lievittää kipua ja laukaista jännitystiloja, rentouttaa kehoa ja mieltä ja parantaa aineenvaihduntaa – harmonisoida kehon toimintaa. Shiatsu toimii loistavasti stressin lievittäjänä.

Shiatsussa elämää tarkastellaan viiden elementin kierron mukaisesti: Puu, Tuli, Maa, Metalli, Vesi. Jokaisella elementillä on vastaavuutensa mm. vuodenajoissa, sisäelimissä ja tunteissa.

Parin viikon kuluessa rupeamme kääntymään kohti tulielementtiä eli kesää.

Kesän tullessa ihmisen ja luonnon ki saavuttaa korkeimman ja suurimman voimansa. Talven aikana kerätty ja pakattu energia pääsee vihdoin vapautumaan ja muuttumaan.

Tulielementti ja kesän aika ymmärretään muutoksen ajaksi. Tuli myös puhdistaa: kehoa ja mieltä. Monissa maailmanuskonnoissa ja filosofioissa tuli symboloi jumalten / korkeampien voimien läsnäoloa. 

Ihmiskehossa perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan tulielementin pääelin on Sydän. Sydämellä on laajempi tehtävä kehossamme kuin vain veren pumppaaminen…Sydämen kautta koemme rakkaudellista yhteyttä itseemme ja muihin, annamme ja saamme vuorovaikutuksessa. Sydämeen liitettävä tunne on ILO. Kun Sydän kokee olevansa turvassa ja ravittu, löydämme ilon kaikissa yksinkertaisista arkipäivän askareista.

Kuitenkin, jos Sydänenergiamme ki on vajaa tai tukossa, olemme levottomia, ahdistuneita, saatamme kärsiä rytmihäiriöistä, unettomuudesta, huonosta muistista, liiallisista unista, mielenterveysongelmista, kokea hysterian tunteita tai emotionaalista tunnottomuutta.

Sydän on tietoisuutemme keskus ja hengen (”Shen” = spirit) koti; se ylläpitää emotionaalista tasapainoamme niin että kehomme ja mielemme voi kukoistaa. Henkinen aktiivisuus liittyy Sydämeen. ”Shen” on määritelmä näkyvälle toimeliasuudelle elämässä: Pysymme avoimina, herkkinä, löydämme pilkkeen silmäkulmasta. 

Samaan aikaan Ohutsuoli, joka on Tulielementin toissijainen sisäelin, toimii ns. iskunvaimentimena. Fyysisellä tasolla Ohutsuoli huolehtii ravinnon imeytymisestä kehoomme, syvemmällä tasolla taas ideoidemme ja tunteidemme ”imeytymisestä”.

Iskunvaimentimen rooli on erittäin tärkeä, koska Sydän on kehomme herkin ja haavoittuvin elin. Emotionaaliset myrskyt, parisuhdehaasteet, erot, menetykset, hämmennykset, loukkaantumiset, stressi, ahdistus, burn out –  kaikki nuo voivat keikauttaa Sydänenergiamme päälaelleen sekunnin murto-osassa.

Shiatsu on hienovarainen, lempeä mutta erittäin tehokas parantamisen muoto. Shiatsu maadoittaa ja tasapainottaa kehosi ja mielesi, niin että kykenet paremmin käsittelemään ja ymmärtämään elämäsi haasteita ja jopa niin ettei edellä mainittuja ääripäitä pääse edes syntymään.

Jokainen meistä voi tehdä päätöksen oman hyvinvoinnin puolesta, mahdollisuus uuteen ihmeeseen on jokaisessa hetkessä. 

This entry was posted in Itämainen diagnoosi. Bookmark the permalink.

Comments are closed.